O misiune comuna Norvegia-Statele Unite efectueaza in perioada 5-8 mai zboruri de observatie in spatiul aerian al Rusiei, in cadrul Tratatului Cer Deschis, a declarat seful Centrului national rus pentru reducerea amenintarii nucleare, Serghei Rijkov, pentru Itar-Tass. Operatiunile de obseratie vor fi efectuate cu un avion de observatie de tip Antonov An-30 din Romania.

"In timpul zborului pe o ruta coordonata, specialisti rusi de la bordul avionului romanesc de observatie Antonov An-30 vor controla observarea stricta a parametrilor coordonati ai zborului si utilizarea echipamentului de monitorizare prevazut in cadrul Tratatului Cer Deschis", a afirmat oficialul rus.

Avionul de tip An-30 face parte din categoria aeronavelor care nu sunt concepute sa fie inarmat cu vreun tip de armament, a mai aratat Rijkov. Echipamentul de observatie montat la bordul aeronavei respecta certificarea internationala necesara, la care participa si specialisti rusi.

Tratatul Cer Deschis a fost semnat in 1992 de 34 de state. Zborurile de observatie sunt efectuate deasupra Rusiei, Statelor Unite si a statelor europene.Principalele obiective ale tratatului sunt dezvoltarea transparentei, acordarea de asistenta in supervizarea indeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilitatilor de evitare a crizelor si solutionarea situatiilor de criza in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si altor organizatii internationale.