Statuia lui David, sculptata in marmura de Michelangelo, la inceputul secolului al XVI-lea, este in pericol sa se prabuseasca din cauza greutatii exercitate asupra "gleznelor sale fragile", potrivit cercetatorilor italieni, transmite Mediafax.

Sculptura, care are o greutate de 5,5 tone, arata semne de microfisuri la nivelul picioarelor, iar cercetatorii din Florenta avertizeaza ca s-ar putea prabusi sub propria greutate, potrivit cotidianului La Repubblica, citat de BBC.

Busteanul sculptat din spatele piciorului drept al lui David, care poarta aproape toata greutatea statuii, s-ar putea fisura de asemenea, au aratat testele efectuate de Consiliul national al cercetarii si de Universitatea din Florenta.

Fisurile au fost acoperite cu ghips de-a lungul anilor, insa au tendinta sa iasa din nou la suprafata.

Puncte fragile au fost descoperite si la nivelul gleznelor statuii, dupa o serie de teste efectuate asupra unor imitatii din ghips ale sculpturii, care au fost introduse intr-o centrifuga si expuse unor niveluri ridicate de presiune.

Cercetatorii suspecteaza ca acestea au aparut in timp ce statuia lui David a fost expusa, timp de peste 350 de ani, in Piazza della Signoria din Florenta, inainte de a fi mutata in 1873 in Galleria dell'Accademia. Intre timp, a fost realizata si o copie a statuii, care este expusa in prezent in fata primariei florentine din perioada Renasterii, Palazzo Vecchio.

De asemenea, un efect negativ asupra statuii l-ar putea avea vibratiile produse de milioanele de turisti care viziteaza aceasta opera de arta in fiecare an, dar si traficul din centrul orasului Florenta.

Statuia, care are o inaltime de 5 metri, este fragila inca de la realizarea sa, din cauza ca Michelangelo a ales pentru capodopera sa o marmura de calitate inferioara, dar si din cauza greutatii imense si a pozitiei descentrate a acesteia.

Expertii sustin ca un cutremur si chiar o simpla lucrare de constructii de drumuri, realizata in apropiere de Galleria dell'Accademia, ar putea duce la prabusirea statuii, recomandand ca David sa fie mutat fie intr-o sala antiseismica, fie intr-un alt loc din afara orasului.

Michelangelo l-a sculptat pe David - eroul biblic ce l-a ucis pe Goliat cu o piatra aruncata cu o prastie - timp de trei ani, intre 1501 si 1504.

Capodopera a fost comandata de conducatorii republicii Florenta, ca simbol al puterii sale comerciale si militare.