Grupari militare ilegale din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupari ruse au actionat impreuna pentru a instiga la violente in cursul manifestatiilor din orasul port Odessa, in sudul Ucrainei, a afirmat sambata Serviciul de securitate ucrainean (SBU). Peste 130 de persoane au fost retinute dupa ce zeci de oameni au fost ucisi, vineri, la Odessa, intr-un incendiu si in ciocnirile de strada izbucnite intre grupurile de manifestanti pro-rusi si cei sustinatori ai guvernului de la Kiev. Intre timp, autoritatile ucrainene au informat ca operatiunile impotriva separatistilor pro-rusi din estul industrial al tarii au continuat, in zorii zilei de sambata, in apropiere de orasul Kramatorsk, autoritatile anuntand ulterior ca au recapturat sediul Serviciului de securitate din localitate, care se afla sub controlul insurgentilor.

Operatiune antiterorista la KramatorskFoto: Captura Youtube.com
  • Desfasurarea evenimentelor de sambata

Ora 23:18 Insurgentii pro-rusi au luat cu asalt sambata seara o unitate militara si un punct de recrutare din Lugansk (est), ranind doi soldati, a anuntat un departament local al Ministerului ucrainean de Interne, potrivit AFP.

Un soldat al trupelor de Ministerului de Interne a fost ranit in asaltul asupra unitatii militare N3035, insurgentii inarmati folosind grenade paralizante.

Un recrut a fost ranit intr-un atac separat, cu arme automate, asupra unui punct de recrutare din acelasi oras, arata ministerul pe site-ul sau.

Ora 23:10 Observatorii militari OSCE, luati prizonieri in urma cu peste o saptamana de insurgentii prorusi in estul Ucrainei, au sosit sambata seara, cu putin timp inainte de ora locala 21:00 (22:00, ora Romaniei) in zona militara a aeroportului din Berlin, la bordul unui avion al Guvernului german. (AFP)

Ora 21:07 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, indeamna Statele Unite sa intervina pe langa autoritatile de la Kiev pentru ca acestea sa inceteze imediat operatiunile militare pe care le desfasoara in sud-estul tarii. (AFP)

Ora 20:12 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si presedintele Elvetiei, care prezideaza la ora actuala OSCE, Didier Burkhalter, "au confirmat necesitatea de a indeplini in totalitate declaratia de la Geneva" privind Ucraina, se arata intr-o declaratie de presa transmisa de Ministerus rus de Externe. (Reuters)

Ora 19:16 Sefa diploamtiei europene, Catherine Ashton, a cerut sambata realizarea unei anchete independente pentru identificarea celor responsabili pentru violentele de vineri de la Odesa, care au provocat moartea a 42 de persoane, potrivit celui mai recent bilant. Ashton a facut apel la "retinere" pentru ca situatia sa nu se inrautateasca mai mult de atat. (AFP)

"Faptele care au dus la pierderea tragica a numeroase vieti omenesti trebuie acum sa fie stabilite prin intermediul unei anchete independente iar cei responsabili pentru acele acte criminale trebuie adusi in fata justitiei", a declarat Ashton, citata intr-un comunicat de presa.

"UE face apel la o cat mai mare retinere din partea tuturor partilor si sa nu exploateze aceasta tragedie pentru a atata ura, diviziunile si violentele gratuite", continua sefa diplomatiei europene, adresand, totodata, condoleante familiilor victimelor si calificand evenimentele de sambata drept "violente oarbe".

Potrivit politiei locale, 42 de persoane si-au pierdut viata vineri, la Odesa, in confruntarile dintre separatistii pro-rusi si sustinatorii unitatii ucrainene. Printre cele 42 de victime figureaza 10 militanti pro-rusi decedati intr-un incediu la Casa Sindicatelor.

Ora 18:07 Ministerul rus de Externe a declarat sambata ca eliberarea observatorilor OSCE arata "curajul si umanitatea aparatorilor" orasului de la Slaviansk, un pas luat "in conditiile in care un oras pasnic se afla sub un atac direct, nemotivat", transmite Reuters.

"Fara nicio indoiala, aceasta este o dovada a curajului si umanitatii aparatorilor orasului. Ei au aratat, in primul rand, ca sunt ingrijorati fata de siguranta cetatenilor straini", se mai arata in comunicatul ministerului rus.

Ora 17:17 Secretarul de stat american John Kerry a discutat cu omologul rus, Serghei Lavrov, despre pasi aditionali pentru detensionarea cizei din Ucraina, precizand ca un aspect cheie este ca Rusia sa retraga sprijinul acordat separatistilor. (Reuters)

Ora 14.40 Fortele ucrainene au recapturat sediul Serviciului de securitate din orasul Kramatorsk, care se afla sub controlul insurgentilor, a anuntat sambata Ministerul ucrainean de Interne, citat de Reuters.

"Acum se afla sub controlul Garzii Nationale", se precizeaza intr-un comunicat al ministerului.

Televiziunea locala a prezentat imagini cu transportoare blindate deplasandu-se prin oras.

Ora 13.50 Seful Centrului antiterorist din Ucraina a declarat sambata ca au loc lupte violente in orasul din estul tarii Kramatorsk, situat la sud de bastionul insurgentilor Slaviansk (Reuters).

Oferind putine detalii, Vasyl Krutov a declarat intr-o conferinta de presa: "Sunt focuri de arma si lupte in jurul Kramatorsk... Cu ce ne confruntam in regiunea Donetsk si in regiunile din est nu este vreun fel de revolta de scurta durata, ci este de fapt un razboi".

Ora 13.45 Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a afirmat sambata ca grupari militare ilegale din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupari ruse au actionat impreuna pentru a instiga la violente in cursul manifestatiilor din orasul Odessa, transmite Reuters.

"Tulburarile produse pe 2 mai la Odessa, care au dus la ciocniri violente si multe victime, au fost provocate de ingerinte straine", a declarat o purtatoare de cuvant a SBU intr-o conferinta de presa.

Ea a declarat ca fosti inalti oficiali, care au facut parte din cercul presedintelui inlaturat de la putere Viktor Ianukovici, au platit "sabotori" sa atate revolta, acuzandu-i direct pe Serhii Arbuzov si Oleksandr Klymenko, care acum "se ascund intr-o tara vecina".

Peste 130 de persoane retinute in urma violentelor sangeroase de la Odessa

Peste 130 de persoane au fost retinute in orasul ucrainean Odessa, dupa ce zeci de oameni au fost ucisi intr-un incendiu si in ciocnirile de strada izbucnite intre grupurile de manifestanti pro-rusi si cei sustinatori ai guvernului de la Kiev, a anuntat politia sambata, potrivit Reuters.

Intr-un comunicat, seful politiei locale Petro Lutsiuk a precizat ca cei retinuti risca acuzatii variind de la participarea la revolte pana la crima premeditata pentru luptele de strada de vineri, care au avut ca rezultat incendierea Casei Sindicatelor din oras.

Majoritatea celor ucisi fie s-au intoxicat cu fum, fie au murit dupa ce au sarit de la ferestrele cladirii, au spus oficialii.

Fortele de ordine au pierdut rapid controlul, vineri, cand sute de barbati, inclusiv suporteri ai cluburilor de fotbal, au declansat incaierari violente in intreg orasul. Lutsiuk a declarat ca politia va face tot ce-i sta in putinta pentru a "preveni astfel de tragedii in viitor".

Autoritatile ucrainene spun ca operatiunile impotriva insurgentilor continua: "Nu ne oprim"

Autoritatile ucrainene au informat ca operatiunile impotriva separatistilor pro-rusi din estul industrial al tarii au continuat, in zorii zilei de sambata, in apropiere de orasul Kramatorsk, sustinand ca nu vor conteni eforturile de a-i inlatura, transmite Reuters.

Ministrul de Interne, Arsen Avakov, a declarat ca fortele ucrainene au preluat controlul asupra unui turn de televiziune din Kramatorsk, insa nu a oferit informatii cu privire la posibile victime.

Orasul Slaviansk, bastionul insurgentilor, a fost vineri tinta celui mai semnificativ avans al fortelor ucrainene de la inceputul revoltei armate din estul tarii in urma cu o luna, oprit insa de doborarea a doua elicoptere militare de catre separatisti bine inarmati.

"Faza activa a operatiunii a continuat in zori", a scris Avakov pe pagina sa de Facebook. "Nu ne oprim", a subliniat el.

In cursul noptii, presa din Rusia a relatat ca au loc lupte in apropiere de Kramatorsk, citand surse medicale care mentionau ca o persoana a fost ucisa si alte noua ranite.

Acestea au urmat deceselor inregistrate in randul echipajelor celor doua elicoptere doborate la Slaviansk. Separatistii au anuntat la randul lor ca trei luptatori si doi civili au fost de asemenea ucisi in urma avansului fortelor ucrainene in oras.

Bilantul, insa, a fost eclipsat de moartea a zeci de persoane in incendiul si ciocnirile de strada dintre grupurile pro si anti-ruse produse vineri la Odessa, oras port la Marea Neagra din sudul Ucrainei, deschizand un nou front in acest conflict care a impartit tara.

Politia regionala din Odessa a anuntat un bilant de 37 de morti, majoritatea pierzandu-si viata in incendiul de la Casa Sindicatelor. Alte 200 de persoane au fost ranite, a informat politia.