Actiunile Rusiei in Ucraina au distrus mitul securitatii europene in perioada de dupa razboiul rece si a scos la iveala pericolul pe care membrii NATO l-au creat prin nerespectarea promisiunilor privind cheltuielile in domeniul apararii, a declarat vineri Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, relateaza Reuters.

Chuck HagelFoto: Agerpres/AP

Seful Pentagonului a tinut un discurs despre viitorul aliantei formate din 28 de membri in care a spus ca anexarea Crimeei si alte actiuni in regiune amintesc "NATO de scopul pentru care a fost fondat" si "prezinta un moment de clarificare pentru alianta tranatlantica".

El a ridicat si problema banilor alocati, spunand ca SUA cheltuie pe securitate de trei ori mai mult decat ceilalti 27 de membri adunati, desi PIB-ul american este mai mic decat PIB-ul total al celor 27.

"Trebuie sa vedem angajamente financiare reinnoite din partea tuturor membrilor NATO", a spus el.

"Actiunie Rusiei in Ucraina spulbera mitul (potrivit caruia posibilitatea conflictului s-a disipat dupa sfarsitul Razboiului Rece - n.r.) si ne provoaca sa acceptam noi realitati" a spus el. In viitor, "NATO ar trebui sa se astepte ca Rusia sa testeze obiectivul, rezistenta si angajamentul", a adaugat Hagel.