Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca SUA vor trece la "sanctiuni sectoriale" impotriva Rusiei, daca Moscova impiedica planurile pentru alegeri in Ucraina la sfarsitul lunii acesteia, relateaza Reuters. Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa comune cu cancelarul Angela Merkel, cu care a avut o intrevedere in Biroul oval de la Casa Alba.

Angela Merkel si Barack Obama Foto: Captura YouTube

"Urmatorul pas va fi un regim de sanctiuni pe sectoare mai largi", a declarat Obama.

Angela Merkel a fost de acord cu aceasta abordare, afirmand ca data de 25 mai este o data critica si "ne vom asigura ca alegerile sa poata avea loc".

SUA si UE au impus deja mai multe sanctiuni asupra unor persoane si companii, in incercarea de a convinge presedintele Rusiei, Vladimir Putin, sa opreasca interventia in zonele vorbitoare de rusa din estul Ucrainei.

Sectoarele energetice si bancare vor fi probabil cele mai vizate, daca sanctiunile se extind.

"In Europa, am decis ca, daca destabilizarea continua, vom trece la un al treilea stadiu de sanctiuni. Vreau sa subliniez ca nu este neaparat ceea ce ne dorim, insa suntem pregatiti sa facem acest pas", a declarat Merkel.

Obama a facut un apel la Rusia sa convinga gruparile militare pro-ruse din Ucraina sa se retraga si a declarat ca este condamnabil faptul ca militiile tin prizonieri obervatori internationali.

"Suntem uniti in sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv prin programul FMI aprobat saptamana aceasta", a spus Obama, referindu-se la acordul de imprumut de 17 miliarde de dolari pe doi ani pentru Ucraina.

"Este evident lumii ca aceste grupuri sprijinite de rusi nu sunt protestatari pasnici. Sunt militanti puternic inarmati", a mai spus Obama.