Rusia a organizat joi, de 1 mai, o parada imensa in Piata Rosie din Moscova, pentru prima data de la destramarea URSS, transmite Reuters. In piata ce se invecineaza cu Kremlinul s-au adunat muncitori cu pancarte care anuntau sprijinul pentru presedintele Vladimir Putin dupa anexarea Peninsulei Crimeea.

Parada de 1 Mai din Piata RosieFoto: Captura RT

Mii de sindicalisti au marsaluit cu steaguri rusesti si steaguri ale partidului de guvernamant, Rusia Unita, formatiunea politica a lui Putin, in imensa piata moscovita, trecand pe langa mausoleul din granit rosu al fondatorului statului sovietic, Vladimir Lenin.

Pe multe dintre bannere erau scrise sloganuri traditionale pentru ziua anuala a muncitorilor, precum: "Pace, Munca, Mai". Insa alte pancarte au avut mesaje politice directe, facand trimitere la criza din tara vecina, fosta republica sovietica Ucraina.

Printre mesajele afisate se numara: "Sunt mandru de tara mea", "Putin are dreptate".

Spre deosebire de liderii de la Kremlin din perioada sovietica, Putin nu a prezidat personal parada din varful mausoleului, insa a respectat o alta traditie din epoca sovietica, acordand, in cadrul unei ceremonii la Kremlin, distinctia de "Erou al Muncii" pentru cinci muncitori. Putin a reinviat anul trecut acordarea medaliei de "Erou al Muncii", practica ce dateaza din perioada lui Stalin.

Presedintele rus a descris destramarea Uniunii Sovietice ca o tragedie, iar in luna martie a dat cu piciorul la zeci de ani de diplomatie post-Razboi Rece, sustinand ca Rusia are dreptul de a interveni in fostele tari sovietice pentru a proteja vorbitorii de limba rusa.

Totodata, mai multe legi au fost modificate pentru a facilita anexarea unui teritoriu dintr-un fost stat sovietic si pentru ca locuitorii din statele fostei Uniuni Sovietice sa poata obtine cetatenie rusa.

Ziua de 1 mai, o data care a avut mereu o importanta ridicata in calendarul sovietic si care continua sa fie o sarbatoare importanta pentru rusi, a fost marcata in anii de dupa prabusirea Uniunii Sovietice la sfarsitul anului 1991 prin mitinguri in alte parti ale Moscovei, insa pana acum paradele nu s-au desfasurat niciodata in Piata Rosie.

Suflu nationalist

Primarul Moscovei, Sergei Sobianin, a declarat pentru postul de stat Rossiya 24 ca peste 100.000 de oameni au marsaluit joi in Piata Rosie.

"Acest lucru nu este intamplator, pentru ca exista in tara un avant patriotic si o stare de spirit buna", a spus primarul.

Televiziunea rusa a aratat, de asemenea, imagini de la o parada de 1 Mai organizata in capitala Crimeei, Simferopol, cu steaguri rusesti si pancarte pe care scria "Crimeea este Rusia. Bine ai venit acasa."

"Suntem siguri ca avantul patriotic curent din Crimeea se va intinde in intreaga Federatie Rusa", a declarat liderul pro-rus din Crimeea, Serghei Aksionov, citat de Interfax.

Rusia a anexat peninsula Crimeea luna trecuta, dupa ce presedintele ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici a fost demis in februarie. Statele Unite si Uniunea Europeana acuza Moscova ca se afla in spatele insurgentelor separatiste din sud-estul Ucrainei si au impus sanctiuni care vizeaza persoane fizice si companii din Rusia.

Sanctiunile, desi nu au lovit direct in industria rusa, au afectat economia speriindu-i pe investitori si determinandu-i sa isi retraga capitalul. Fondul Monetar International a redus perspectivele de crestere economica pentru Rusia in 2014 si a declarat ca deja "se confrunta cu recesiune economica".

Acasa, insa, interventia in Ucraina a fost enorm de populara. Un sondaj de opinie publicat miercuri arata un sprijin de 82% pentru Putin, cel mai mare rating al liderului rus de dupa 2010.

"Sanctiunile occidentale nu ne vor afecta. Crimeea a fost, istoric, parte a Rusiei, si este drept sa ne reintregim", a declarat Tatiana Ivanova, muncitoare pe un santier din Moscova, prezenta la parada din Piata Rosie impreuna cu patru colegi.

Insa nu toti moscovitii s-au aratat la fel de impresionati.

"Ziua de astazi nu este o sarbatoare deosebit de speciala, e doar o zi frumoasa de primavara, iar oamenii sunt bucurosi ca au posibilitatea sa sarbatoreasca", a declarat istoricul Kirill Strakhov (31 de ani), vorbind dintr-o alta piata, din apropiere de Teatrul Bolshoi.

"Autoritatile incearca sa adune sprijin prin incurajarea sentimentelor patriotice. Ignora faptul ca exista multe probleme economice si geopolitice dificile asociate cu unificarea cu Crimeea", a adaugat istoricul.

Putin a reinviat, de asemenea, practica sovietica de a organiza o desfasurare masiva de forta militara in Piata Rosie pentru a marca data de 9 mai, victoria aliata asupra Germaniei naziste in al Doilea Razboi Mondial, una dintre cele mai importante zile din calendarul sovietic, dar si din cel rus.

Strazile centrale ale Moscovei au fost partial inchise in ultimele zile, tancuri si lansatoare de rachete ruland pe bulevarde in cadrul repetitiilor pentru parada de saptamana viitoare.

Repetitii pentru parada din 9 mai