Fondul Monetar International (FMI) a recunoscut joi ca planul de ajutorare de 17 miliarde de dolari pe care l-a acordat Ucrainei va trebui "remaniat" in cazul pierderii estului tarii, afectat de o insurectie pro-rusa, transmite AFP.

"Daca guvernul central pierde controlul efectiv asupra estului (tarii- n.red.), programul va trebui remaniat", a indicat FMI in raportul in care isi detaliaza programul de asistenta financiara a Ucrainei, acordata miercuri.

Ucraina, care a pierdut deja in martie regiunea Crimeea in favoarea Rusiei, si-a mobilizat trupele fata de miscarile separatiste in estul tarii, in special la Donetk, plamanul industrial al tarii.

"Conflictul (in regiune - n.red.) ar putea slabi incasarile bugetare si deteriora in mare parte perspectivele de investitii", scrie Fondul, adaugand ca situatia economica si bugetara a fostei republici sovietice ar putea prin urmare sa se agraveze mult mai mult decat fusese prevazut.

Potrivit FMI, regiunile din est (Donetk, Lugansk, Harkov) reprezinta peste 21% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si 30% din productia sa industriala.

In caz de escaladare a violentelor in regiune, FMI estimeaza deci ca o "crestere" a ajutorului financiar dat Ucrainei se va dovedi "necesara". Masuri "corective" ale programului reformelor cerute de Fond ar putea, de asemenea, sa fie avute in vedere, potrivit raportului.

Conditionate de masuri economice drastice, cele 17 miliarde de dolari imprumut promise de FMI pe doi ani Ucrainei se inscriu intr-un plan de sustinere mai mare de 27 miliarde de dolari promisi de comunitatea internationala (UE, Banca Mondiala etc.).