In jur de 300 de manifestanti pro-rusi au luat cu asalt joi sediul Parchetului regional din Donetsk, au constatat jurnalistii AFP care au observat, de asemenea, ca cel putin 4 politisti au fost raniti. Presedintia ucraineana anunta reintroducerea serviciului militar obligatoriu, ca reactie la degradarea situatiei in estul tarii, in care de mai multe saptamani are loc o insurectie armata prorusa.

Baricade la Donetsk, dupa declararea"republicii suverane"Foto: Agerpres/Xinhua

Ora 23:00Casa Alba a calificat joi ca fiind "absurd" apelul presedintelui rus Vladimir Putin privind retragerea trupelor Kievului din sud-estul Ucrainei. "Este absurd" sa ceri retragerea trupelor mobilizate de Kiev in sud-estul tarii, a comentat purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney, cu o zi inainte de desfasurarea unei intrevederi intre Angela Merkel si presedintele american.

Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis joi cancelarului german Angela Merkel ca unul dintre punctele cheie ale detensionarii crizei este retragerea trupelor ucrainene din zona de sud-est a Ucrainei, transmite Reuters.

Ora 19:35 Presedintia ucraineana anunta reintroducerea serviciului militar obligatoriu, ca reactie la degradarea situatiei in estul tarii, in care de mai multe saptamani are loc o insurectie armata prorusa, transmite AFP.

Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a semnatjoi un decret in acest sens, care intra in vigoare imediat "tinand seama de degradarea situatiei in estul si sudul tarii, de cresterea in putere a unitatilor inarmate proruse, de preluarea sub control a administratiilor publice, a unitatilor militare, ceea ce ameninta integritatea teritoriala", se arata intr-un comunicat al presedintiei ucrainene.

Separatistii au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov in directia cladirii Parchetului si a celor circa o suta de politisti antirevoltaprezenti la fata locului. Acesti au raspuns cu grenade paralizante si gaze lacrimogene.

Politistii, depasiti numeric, au fost batuti si dezarmati de manifestanti care au strigat "Fascistii! Fascistii! " si au atacat cladirea din mai multe parti simultan.

Dupa ce au fost deposedati de casti, veste, bastoane si scuturi, politistii au plecat din zona, printre doua randuri de civili care i-au huiduit si lovit. Un jandarm si un politist au fost raniti si au fost evacuati cu o ambulanta.

Atacul a avut loc la sfarsitul unei demonstratii pro-ruse la Donetsk, la care au luat parte circa 10.000 de oameni.

Donetsk, un oras cu un milion de locuitori, este centru a ceea ce rebelii separatisti revendica drept "Republica Donetsk".

Luni noapte, o manifestatie pentru unitatea Ucrainei a fost atacata de pro-rusi inarmati cu cutite si bare de fier, 15 persoane fiind ranite. Rebelii pro-rusi controleaza, de cateva saptamani, administratia regionala si primaria.

SUA considera "absurd" apelul lui Putin privind retragerea trupelor Kievului din sud-estul Ucrainei

Casa Alba a calificat joi ca fiind "absurd" apelul presedintelui rus Vladimir Putin privind retragerea trupelor Kievului din sud-estul Ucrainei, potrivit Mediafax

Kremlinul a anuntat, oferind informatii despre o conversatie telefonica purtata joi intre Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel, ca presedintele rus a insistat asupra necesitatii de "retragere a trupelor (ucrainene) din sud-estul tarii", unde Kievul conduce o "operatiune antiterorista" impotriva separatistilor care controleaza aproximativ 12 orase si castiga teren in fiecare zi.

"Este absurd" sa ceri retragerea trupelor mobilizate de Kiev in sud-estul tarii, a comentat purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney, cu o zi inainte de desfasurarea unei intrevederi intre Angela Merkel si presedintele american.

Solicitat sa se pronunte pe marginea unor noi discutii intre europeni si americani asupra impunerii de sanctiuni economice Rusiei, Carney a dat asigurari ca "exista o colaborare si cooperare mare in acest domeniu intre Statele Unite si UE, dar si intre membrii G7".

"Asteptarea noastra este ca aceste eforturi sa continue", a subliniat el.

Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis joi cancelarului german Angela Merkel ca unul dintre punctele cheie ale detensionarii crizei este retragerea trupelor ucrainene din zona de sud-est a Ucrainei, transmite Reuters. Alte puncte cheie, potrivit liderului de la Moscova, sunt oprirea violentelor si lansarea unui dialog national.