Ucraina, amenintata militar de Rusia si cuprinsa de o insurectie pro-rusa din ce in ce mai agresiva in estul tarii, a primit un imprumut de 17 miliarde de dolari de la FMI, anunta AFP. Tot joi, cancelarul german Angela Merkel a avut o discutie telefonica cu Vladimir Putin, caruia i-a cerut sa "contribuie" la eliberarea observatorilor OSCE, tinuti prizonieri de separatistii pro-rusi de peste o saptamana, in estul Ucrainei.

Fondul Monetar International va acorda intr-o prima etapa un imprumut de 3,2 miliarde de dolari Kievului, presat de Rusia sa-si plateasca factura pentru gaze, in valoare de mai multe miliarde de dolari.

"O actiune urgenta era necesara", a explicat directorul general al Fondului, Christine Lagarde, in conditiile in care Ucraina este in pragul asfixiei financiare iar rebeliunea armata pro-rusa este tot mai agresiva.

1 Mai, 100.000 de rusi au manifestat in Piata Rosie din Moscova

In ziua de 1 Mai, sarbatoare natioanala, traditionalele defilari de Ziua Muncii nu au reusit sa mobilizeze multimile. La Kiev, doar 2.000 pana la 3.000 de persoane manifestau in calm, scandand sloganuri pentru unitatea Ucrainei.

La Moscova, in schimb, mobilizarea a fost de masiva si cu iz patriotic: circa 100.000 de oameni au defilat joi in Piata Rosie din Moscova, in conformitate cu traditiile din Uniunea Sovietica. "Sunt mandru de tara mea", "Putin are dreptate", scria pe pancartele agitate de multime.

La Slaviansk, bastionul rebel pro-rus din estul Ucrainei care se afla in afara controlului autoritatilor centrale de peste doua saptamani, circa 200 de oameni, in majoritate pensionari, s-au reunit in piata Lenin, denuntand "junta de la Kiev" si fluturand drapele sovietice.

Angela Merkel ii cere lui Vladimir Putin sa contribuie la eliberarea observatorilor OSCE

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut joi presedintelui rus Vladimir Putin sa "contribuie" la eliberarea inspectorilor OSCE retinuti de insurgentii rebeli in estul Ucrainei, a precizat Kremlinul.

In cursul unei discutii telefonice, Angela "Merkel i-a cerut sa contribuie la eliberarea observatorilor militari retinuti in sud-estul Ucrainei, cetateni ai tarilor europene si inclusiv ai Germaniei", a spus Kremlinul, intr-un comunicat.

Presedintele a insistat la randul sau, in aceasta discutie, asupra necesitatii "retragerii trupelor (ucrainene) din sud-estul tarii".

Putin si Merkel au discutat, printre altele, si despre "importanta medierii" OSCE in Ucraina.

Rebelii separatisti din acest oras cu circa 110.000 de locuitori au luat ostatica de aproape o saptamana o echipa de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Negocierile pentru eliberarea lor par sa bata pasul pe loc.

"Nu exista nimic nou", a declarat joi dimineata, pentru AFP, purtatoarea de cuvant a rebelilor, Stella Horosheva, care a sustinut ca atmosfera negocierilor este "amicala".

Liderul separatistilor si primarul auto-proclamat al Slavianskului, Viatceslav Ponomarev, a declarat joi, pentru agentia Interfax, ca negociaza si cu autoritatile ucrainene pe marginea acestui subiect. "Speram sa-i schimbam cu camarazii nostri care au fost capturati de catre Kiev".