China a anuntat miercuri ca va efectua exercitii navale comune cu Rusia in Marea Chinei de Est, in largul orasului Shanghai, la sfarsitul lunii mai, in ceea ce a numit o incercare de consolidare a cooperarii militare, transmite Reuters.

Ministerul chinez al Apararii nu a precizat locul exact din Marea Chinei de Est, zona in care Beijingul este prins intr-o disputa tot mai tensionata cu Japonia privind suveranitatea asupra unui grup de mici insule nelocuite.

"Aceste manevre sunt exercitii obisnuite desfasurate de fortele navale ale Chinei si Rusiei, iar scopul acestora este de a intensifica cooperarea intre cele doua armate, de a spori capacitatea comuna de a face fata amenintarilor la securitatea maritima", a mentionat ministerul chinez pe site-ul sau, fara a oferi alte detalii.

China a alarmat Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite, anul trecut, cand a anuntat instituirea, in mod unilateral, a unei zone aeriene de identificare asupra unei vaste portiuni din Marea Chinei de Est, ce ingloba in special insulele Senkaku, micul arhipelag controlat de Tokyo si revendicat vehement de Beijing sub numele de Diaoyu.

Guvernul de la Beijing, care si-a sporit rapid cheltuielile militare, a efectuat in mod regulat misiuni de patrulare in Marea Chinei de Est de cand a instituit zona de aparare aeriana.

China s-a aratat furioasa, saptamana trecuta, dupa ce presedintele american Barack Obama a dat asigurari tarii aliate Japonia ca Washingtonul este devotat apararii sale, inclusiv a insulelor disputate.

In cursul acestei luni, Tokyo a anuntat ca va inaugura o noua baza radar in zona, pe o insula tropicala japoneza din apropiere de Taiwan.

Statia radar de pe insula Yonaguni, situata la doar 150 de kilometri distanta de disputatele insule din Marea Chinei de Est, marcheaza prima expansiune militara a Japoniei in capatul vestic al lantului sau de insule in ultimii peste 40 de ani.

China si Rusia au relatii diplomatice, de securitate si economice stranse si efectueaza in mod regulat exercitii militare comune.