Partidul britanic populist si eurofob Ukip devanseaza cele trei partide traditionale din regat in intentiile de vot la alegerile pentru Parlamentul European, 22 mai, potrivit a doua sondaje salutate de liderul sau Nigel Farage, care promite "un cutremur politic local", relateaza AFP.

"United Kingdom Independence Party" este creditat cu 38%, mult in fata partidului laburist de opozitie (27%), in timp ce cele doua partide aflate la putere - conservatorii si liberal-democratii - sunt cotati cu 18% si 8% intr-un sondaj COMRES realizat pentru televiziunea ITV si difuzat miercuri.

Un SONDAJ Yougov difuzat duminica credita Ukip cu 31%, in fata laburistilor, 28%, conservatorilor, 19%, si a Lib-dem, 9%.

"Am dorit intotdeauna un cutremur politic. Sondajele sunt enorm de incurajatoare (...) dar mai sunt multe de facut, desi suntem pe drumul cel bun", a comentat Nigel Farage.

Sondajul COMRES confirma avansul acestui partid "anti-establishment" care erodeaza electoratul conservator si laburist, cu tema sa favorita, scoaterea Marii Britanii din "Europa politica".

Popularitatea sa intr-o tara majoritar eurosceptica continua, in ciuda barajului constituit de partidele traditionale si preluat pe larg de presa, care denunta in special declaratiile rasiste sau xenofobe ale diversilor candidati locali ai Ukip.

COMRED arata ca 32% dintre britanici afirma ca acest partid este "rasist" dar, in acelasi timp, 33% dintre respondenti il considera "mai cinstit" decat alte formatiuni.

Ukip dispune de noua deputati, printre care si Nigel Farage, in Parlamentul European, dar niciunul in Camera Comunelor.