Irakienii au inceput sa voteze , miercuri, in alegerile parlamentare, primele de la retragerea americanilor din tara, pe fondul violentelor care persista de luni de zile. Sectiile de votare s-au deschis la ora locala 07:00 (04.00 GMT ) si se vor inchide la ora locala 18.00. Aproximativ 20 de milioane de alegatori sunt chemati la urne, scrie AFP.

Primul-ministru Nuri al-Maliki, care vrea un al treilea mandat, este considerat favorit, in pofida escaladarii violentelor din tara in care au murit in medie 25 de irakieni pe zi, de la inceputul anului.

Daca primul sau mandat (2006-2010) a fost marcat de o scadere a violentelor, in timpul celui de-al doilea a crescut numarul de atacurilor violente, iar al-Maliki nu a rezolvat niciuna dintre problemele mari ale irakienilor: somajul, coruptia si serviciile publice aproape inexistente.

"Sper ca vom avea un guvern mai bun. Sper ca vocile noastre sa fie auzite", a declarat Hassan Hashim Abdulbaqi , un alegator venit la vot impreuna cu sotia sa la un birou de votare din centrul Bagdadului.

Fortele de securitate sunt prezente in numar mare pentru a preveni orice atac, mai ales din partea jihadistilor sunniti care isi multiplica atacuri impotriva fortelor de securitate si a comunitatii siite, majoritara in tara si care domina guvernul. "