Un american condamnat la moarte a murit dupa patruzeci de minute de agonie, marti seara, in Oklahoma, dupa experimentarea unei noi proceduri de injectare. Autoritatile au decis imediat amanarea executarii unui al doilea american.

La cateva minute dupa inceperea injectarii unui cocktail letal - care nu a mai fost testat - directorul penitenciarelor, Robert Patton, a ordonat oprirea executarii Clayton Lockett, care a murit insa patruzeci minute mai tarziu in urma unui "atac de cord masiv ", a spus dr. Jerry Massie, purtatorul de cuvant al inchisorii, pentru AFP.

Robert Patton a constatat un "esec intravenos" si a concluzionat ca "medicamentele nu intra in sistemul venos". Directorul a decretat imediat amanarea cu 14 zile a executiei lui Charles Warner, prevazuta miercuri la ora 01.00 GMT.

"Dupa saptamani in care autoritatile din Oklahoma au refuzat sa ofere informatiicu privire la medicamentele utilizate pentru injectia letala, in seara asta, Clayton Lockett a fost torturat pana la moarte", a denuntat imediat Madeline Cohen , avocata lui Charles Warner .

Oklahoma a planificat marti seara prima executie dubla in aproape 80 de ani, in pofida apelurilor repetate ale celor doi condamnati care au cerut informatii cu privire la noul protocol de injectie letala prevazut de autoritatile inchisorii.

Noua procedura este formata din trei produse, sedativ, anestezic si clorura de potasiu in doza letala.