Statele Unite isi "expun" astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) prin adoptarea de sanctiuni impotriva Moscovei care pot afecta sectorul spatial rusesc, a declarat marti vicepremierul Dmitri Rogozin, citat de agentia Interfax, preluata de AFP.

"Daca vor sa loveasca sectorul rusesc de rachete, prin ricoseu, isi vor expune cosmonautii de pe Statia Spatiala Internationala", a declarat Rogozin.

Navetele Soyuz reprezinta, dupa oprirea navetelor spatiale americane, singura modalitate de a transporta echipajele ISS.

"Sincer, incep sa ne calce pe nervi cu sanctiunile lor si nici macar nu inteleg ca vor reveni asupra lor ca un bumerang", a spus Rogozin, citat de agentia Itar-Tass.

Statele Unite au anuntat luni, intr-o serie de noi sanctiuni impotriva Rusiei, ca vor revizui conditiile de autorizare a exporturilor in Rusie pentru echipamente de inalta tehnologie susceptibile de utilizare in sectorul militar.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, a spus marti, intr-un interviu acordat site-ului de stiri gazeta.ru, ca aceste sanctiuni ar putea afecta sectorul lansarilor de navete spatiale. El a acuzat Statele Unite ca revin la practicile Razboiului Rece, atunci cand occidentalii aplicau un embargou pentru livrarile de echipamente de inalta tehnologie in Uniunea Sovietica.

Rogozin, fost reprezentant al Rusiei la NATO, a fost inclus din martie pe listele americana si europeana a responsabililor rusi supusi sanctiunilor.

ISS se afla in prezent sub comanda japonezului Koichi Wakata. Cinci astronauti - trei rusi si doi americani - trei rusi si doi americani - sunt in misiune la bordul statiei.