Curtea de apel slovena a confirmat luni condamnarea la doi ani de inchisoare a fostului premier Janez Jansa, figura majora, de peste 20 de ani, a vietii politice din aceasta mica tara a zonei euro, scrie AFP.

Jansa, seful principalului partid conservator (SDS), a fost declarat vinovat de coruptie dupa ce a semnat in 2006 - cand era prim ministru - cel mai mare contract de armament al acestei tari, cu societatea finlandeza Patria, in valoare de 278 milioane euro.

Condamnat in prima instanta in iunie 2013, a atacat sentinta la Curtea Suprema. "Apelul, considerat nefondat, este respins si sentinta este confirmata", a precizat instanta, citata de site-ul de stiri 24ur si de agentia de presa STA.

In prima instanta, a fost declarat vinovat pentru "dare sau primire de mita" in cadrul achizitiei de vehicule blindate de la societatea Patria. Potrivit tribunalului, fostul premier a semnat acordul cu Patria in schimbul unor comisioane care au fost varsate partidului sau, SDS.

Doi alti acuzati, omul de afaceri Ivan Crnkovic si generalul de armata Tone Krkovic, au fost condamnati la cate 22 de luni de inchisoare cu executare si la o amenda de 37.000 de euro, suma pe care trebuie sa o achite si Jansa.

Contractul de armament semnat de Slovenia in 2006 cu Patria prevedea achizitia a 135 de vehicule blindate pentru modernizarea armatei slovene, dupa integrarea in NATO in 2004, acelasi an cu aderarea la UE.

Janez Jansa a fost nevoit sa demisioneze din functia de prim ministru un an mai tarziu, dupa alte acuzatii de coruptie.