Seful diplomatiei britanice, William Hague, i-a cerut luni ministrului principal al Scotiei, Alex Salmond, sa lamureasca daca exista vreo tara membra a Uniunii Europene care ar fi dispusa sa-l sprijine intr-o eventuala negociere a intrarii unei Scotii independente in blocul comunitar, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Intr-o scrisoare ce contine aceasta solicitare, Hague il avertizeaza totodata pe liderul nationalist scotian ca astfel de negocieri 'vor fi indelungate si complexe, iar rezultatul poate fi mai putin convenabil decat situatia actuala' si il intreaba totodata daca are un 'plan B' pentru situatia in care integrarea in UE va esua. De asemenea, ministrul Hague ii cere lui Salmond clarificari in legatura cu discursul pe care-l va sustine luni la Colegiul Europei din orasul belgian Bruges, unde va vorbi despre Scotia si UE.

"Populatia Scotiei merita sa primeasca toate datele inainte de a lua cea mai importanta decizie din istoria natiunii noastre", explica Hague in scrisoare, facand referire la referendumul de pe 18 septembrie pe tema independentei fata de Marea Britanie.

La randul sau, Salmond i-a raspuns tot printr-o scrisoare in care vorbeste despre "rolul constructiv pe care o Scotie independenta il poate juca in UE", mai ales ca aceasta provincie dispune de resurse petroliere ce pot contribui la "securitatea energetica a Europei". El acuza guvernul de la Londra ca "a refuzat in mod repetat" sa intrebe Comisia Europeana despre aspectele legale in cazul in care Scotia obtine independenta.

Campania pentru referendumul de pe 18 septembrie s-a intensificat in ultima vreme in Marea Britanie, unde a inceput o dezbatere aprinsa cu privire la consecintele unui eventual vot in favoarea independentei. Unul dintre aspectele cele mai controversate este moneda, Salmond dorind pastrarea lirei sterline, optiune pe care insa guvernul de la Londra o respinge.