ARTICOL ACTUALIZAT: Statele Unite si Uniunea Europeana au anuntat noi sanctiuni asupra companiilor si persoanelor apropiate de presedintele rus Vladimir Putin, din cauza crizei din Ucraina. Printre cei vizati se numara si Igor Sechin, directorul companiei Rosneft si confident al lui Putin.

In plus, reprezentantii UE extind lista persoanelor vizate de inghetari ale bunurilor si activelor si interdictiilor de calatorie cu inca 15 nume.

---

Urmareste LIVE TEXT evolutia crizei din Ucraina:

Ora 20:05 Militanti pro-rusi inarmati cu bate si cutite au atacat luni, Donetsk, o manifestatie a partizanilor guvernului pro-occidental de la Kiev, inregistrandu-se numerosi raniti, transmite corespondentul AFP.

Insurgentii au aruncat cu pietre si grenade aurzitoare asupra manifestantilor. Mai multe ambulante transporta raniti.

Circa 1.000 de persoane au manifestat in centrul orasului pentru unitatea Ucrainei. Pro-rusii erau in numar de aproximativ 500. Politisitii au incercat sa se interpuna intre cele doua tabere, dar fara succes.

Potrivit autoritatilor locale, 14 persoane au fost ranite.

Ora 18:35 Slovenia si Ucraina au semnat luni, la Bratislava, un acord care permite Kievului sa primeasca gaze din Europa occidentala printr-un gazoduct slovac, ceea ce va reduce, potrivit Uniunii Europene, dependenta Ucrainei fata de Rusia, potrivit AFP.

Ora 17.50: Compania britanica petroliera BP a anuntat ca intentioneaza sa ramana partener al Rosneft: “Suntem dedicati investitiei noastre in Rosneft si intentionam sa ramanem un investitor de succes, pe termen lung in Rusia”, a precizat un purtator de cuvant al BP, care detine 19,75% din Rosneft.

Ora 17.30: Grupul Volga, controlat de patronul Timcenko (sanctionat de Rusia), spune ca noile sanctiuni nu au legatura cu Ucraina ci sunt motivate politic (Reuters)

Ora 16.47: Moscova "va raspunde" la sanctiunile SUA, iar raspunsul va fi "dureros" pentru Washington - ministrul adjunct de Externe

Ora 16.00: Statele Unite au impus sanctiuni impotriva a sapte responsabili rusi si a 17 companii, anunta Casa Alba, citata de AFP. Citeste mai multe. Vezi aici Cine sunt persoanele si companiile supuse noilor sanctiuni impuse de Statele Unite

Ora 15:15 Aproximativ 300 de militanti pro-rusi purtand masti si inarmati cu bate de baseball au atacat luni, la Donetsk (est), o sucursala a bancii Privat a miliardarului si guvernatorului Igor Kolomoiski, transmite AFP.

"Kolomoiski fascist!", "Kolomoiski dusman al poporului!", au scandat acestia, la adresa oligarhului numit recent guvernator al regiunii vecine Dnipropetrovsk.

Influentul oligarh, cu o avere estimata la 2,4 miliarde dolari, a fost numit in acest post in incercarea de a frana accesele separatiste din regiune.

Acesta s-a remarcat in ultimele zile dupa ce a promis o recompensa de 10.000 de dolari pentru fiecare separatist arestat si predat autoritatilor, un demers considerat foarte eficient.

Omul de afaceri l-a criticat si pe presedintele rus Vladimir Putin, care i-a replicat facandu-l "escroc".

Rusia a achizitionat la inceputul lui aprilie filiala ruseasca a bancii Privat, cea mai mare banca ucraineana.

Ora 14.00: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, si omologul sau german Frank-Walter Seinmeier au discutat luni despre retinerea observatorilor OSCE. Germania ceruse Moscovei luni sa isi foloseasca influenta asupra insurgentilor pro-rusi din estul Ucrainei pentru eliberarea observatorilor retinuti in Slaviansk.

Ora 12:30 Primarul pro-rus al Harkovului (estul Ucrainei) Ghenadi Kernes a fost grav ranit dupa ce a fost impuscat luni, intr-un "atentat" comis de persoane necunoscute, a anuntat primaria, pe site-ul sau, potrivit AFP.

"Primarul a fost ranit de un glont, in spate. Este operat. Medicii lupta pentru viata lui", a afirmat primaria, fara alte precizari.

Ora 11.30: Presedintele SUA Barack Obama a confirmat ca vor exista sanctiuni care vor viza exporturile de material militar high-tech si companiile rusesti./ Barack Obama spune ca a reusit sa mobilizeze tarile europene sa impuna sanctiuni impotriva Moscovei, dupa ce multe dintre acestea au fost sceptice cu privire la actiuni impotriva Rusiei.

Ora 11.00Circa 30 de separatisti au preluat controlul si la sediul politiei din Kostiantinivka, informeaza ministrul de interne ucrainean (Reuters). ¬Au loc negocieri, nu stim ce solicitari au¬ a declarat purtatoarea de cuvant.

Ora 10.45 AFP: Separatistii au preluat controlul primariei din Kostiantinivka, un oras de circa 80.000 de locuitori din estul Ucrainei )70 km nord de Donetsk). Circa 20 de barbati inarmati si cu uniforme nemarcate pazesc primaria. Pe cladire a fost arborat un drapel akl ¬republicii Donetsk¬, iar militanti construiesc baricade.