Decisi sa actioneze in caz de invadare a regiunii de catre fortele rusesti, circa 100 de voluntari ucraineni au constituit o brigada in Donbas (est) - centru important pentru extractia carbunelui si industria siderurgica a Ucrainei - in scopul de a lupta impotriva separatistilor prorusi, ca urmare a unui apel pe Facebook, relateaza AFP citat de Agerpres.

Soferi de taxi, oameni de afaceri locali, ingineri s-au inrolat in aceasta formatiune si se antreneaza intr-o ferma abandonata, sub comanda unui fost militar, Semion Semencenko (38 ani), care a lansat un apel prin Internet in acest sens in urma cu doua saptamani si a primit deja - potrivit lui - 500 de adeziuni.

Pentru a fi acceptat in grup, un candidat trebuie sa indeplineasca niste criterii simple: sa fie patriot, sa aiba un cazier judiciar curat si sa nu prezinte probleme psihice.

Daca se conformeaza acestor exigente, barbati de orice varsta sunt bineveniti in brigada. Semencenko a negat orice legatura cu extremistii nationalisti, dupa ce Dmitro Iaros - liderul miscarii nationaliste paramilitare Pravii Sektor (Sectorul de Dreapta), diabolizat de presa rusa - a afirmat ca formatiunea lui ar fi in spatele acestei brigazi.

"Suntem doar un grup organizat de patrioti. Vrem sa ne recucerim orasele", a asigurat el.

Brigada nu pare sa dispuna decat de cateva pusti automate si pistoale, toate detinute in mod legal (potrivit membrilor sai), dar Semencenko afirma ca suficiente arme sunt stocate in alta parte "pentru a-si face treaba". Noile uniforme, vestele antiglont si chiar hrana provin din donatii private, afirma el, precizand ca membrii brigazii nu sunt platiti.

Chiar daca poarta insemnele armatei ucrainene pe uniforme, ei insista asupra faptului ca nu se afla sub controlul niciunui organ de securitate, desi recunosc ca coopereaza cu politia, furnizandu-i oameni pentru un eventual baraj rutier.

Membrii brigazii sunt convinsi ca forta lor consta in dorinta de a-si apara casele, chiar daca par sa aiba putine sanse sa faca fata armatei ruse.