Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat duminica genocidul evreilor descrindu-l drept "cea mai odioasa crima" impotriva umanitatii, transmite AFP. Declaratia liderului palestinian, una fara precedent, pare sa fie o mana intinsa catre Israel, la cateva zile dupa ce negocierile de pace au esuat.

Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) a transmis declaratia lui Abbas cu putin inainte de inceperea comemorarii Shoah in Israel, liderul palestinian indemnand Guvernul israelian sa incheie o pace "dreapta" cu palestinienii.

"Ceea ce li s-a intamplat evreilor in timpul Holocaustului este crima cea mai odioasa care a avut loc impotriva umanitatii in perioada moderna", a apreciat Abbas.

Presedintele palestinian - caruia i s-a reprosat ca a pus la indoiala amploarea genocidului, in lucrarea sa de doctorat, titlu obtinut la Universitatea din Moscova in 1982 - a mai condamnat anterior "crima" Holocaustului.

El a primit jurnalisti evrei, pe 1 iulie 2010, la Ramallah, carora le-a spus ca si-a trimis reprezentanti la ceremoniile de comemorare, inclusiv la Auschwitz. "Cum putem sa fim acuzati ca negam Holocaustul?", afirma el.

Aceasta este, insa, cea mai ferma condamnare de pana in prezent. Ea a fost difuzata si in limba araba.

Iar momentul publicarii acestor declaratii le-a oferit o semnificatie aditionala, la o zi dupa ce a semnalat ca ramane dedicat negocierilor de pace, afirmand ca un viitor guvern de uniune palestinian ar recunoaste Israelul, noteaza Reuters.

Mesajul, transmis in araba si in engleza, a coincis cu ziua comemorarii Holocaustului in care 6 milioane de evrei si-au pierdut viata si a inclus un mesaj de simpatie pentru familiile victimelor.

Contactat de catre AFP, istroicul israelian Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon-Wiesenthal de la Ierusalim, a declarat ca este "bucuros intotdeauna atunci cand cineva care a negat Holocaustul in trecut face o noua declaratie.

"Dar in acest caz am impresia ca este legata mai ales de problemele politice din Orientul Mijlociu", a nuantat Zuroff, referindu-se la procesul de pace israeliano-palestinian, aflat in impas.

La randul sau, Yad Vashem, memorialul Holocaustului din Ierusalim, a estimat ca declaratia presedintelui Abbas "ar putea constitui un semnal al schimbarii si speram ca aceasta se va reflecta in site-urile de internet al Autoritatii Palestiniene, in programele scolare si in discurs".

Un indemn la pace

In comunicatul de presa, Abbas indeamna Guvernul israelian "sa profite de oportunitatea de a incheia o pace dreapta si globala in regiune, bazata pe solutia a doua state, Israel si Palestina, care sa coabiteze alaturi in pace si securitate".

Negocieri de pace, relansate in iulie 2013 sub egida Washingtonului, au fost suspendate joi de catre guvernul condus de catre Benjamin Netanyahu, in urma semnarii unui acord de reconciliere intre OLP si miscarea islamista Hamas, care nu recunoaste Israelul si care indeamna la lupta armata.

Potrivit termenilor acestui acord, OLP si Hamas, miscarea aflata la putere in Fasia Gaza, au convenit sa formeze un Guvern de "consens national", condus de catre presedintele Abbas, si alcatuit din personalitati independente.

Sambata, in fata conducerii OLP, Abbas a promis ca acest viitor guvern va respinge violenta si va recunoapte Israelul ca stat, intr-un gest prin care vrea sa asigure comunitatea internationala de vointa sa de pace.

Insa Israelul a apreciat ca refacand alianta cu Hamas, pe care o considera o "organizatie terorista", liderul palestinian a dat "lovitura de gratie" procesului de pace.

Lovitura de gratie

Israelul crede ca prin noua alianta cu Hamas, organizatie pe care o descrie drept "terorista", liderii palestinieni au dat "lovitura de gratie" procesului de pace.

"Hamasul neaga Holocaustul, incercand sa creeze alt Holocaust prin distrugerea Israelului", a acuzat duminica Netanyahu.

Israel nu va negocia pacea cu noul guvern palestinian atat vreme cat Hamas nu va recunoaste statul Israel, a declarat ulterior Netanyahu pentru CNN.

"Fie Hamas renunta la distrugerea Israelului, adopta calea pacii si denunta teroarea, fie presedintele Abbas renunta la Hamas. Daca se produce unul dintre aceste doua evenimente", a adaugat oficialul israelian.

Insa coalitia sa guvernamentala israeliana pare divizata in privinta viitorului negocierilor, ministrii cei mai moderati, ca Tzipi Livni, fiind sustinatorii "asteptarii" alcatuirii noului Cabinet palestinian inainte de a "ingropa" procesul de pace.