Noile sanctiuni internationale impotriva Moscovei, ce ar urma sa fie impuse incepand de luni, au ca scop sa puna capat "provocarilor" Moscovei in estul Ucraine, a declarat duminica, la Kuala Lumpur, presedintele american Barack Obama. "Este important ca noi sa luam masuri pentru a face Rusia sa inteleaga ca actiunile de destabilizare a Ucrainei trebuie sa inceteze", a afirmat liderul de la Casa Alba, citat de AFP.

Barack Obama alaturi de Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Cele 7 tari puternic industrializate (G7) au decis sambata sa extinda sanctiunile impotriva Rusiei, pe fondul cresterii tensiunilor din estul separatist al Ucrainei, unde rebelii pro-rusi au luat ostatica inclusiv o echipa de observatori internationali.

Potrivit unui oficial american citat de AFP, "fiecare tara va decude ce sanctiuni doreste sa impuna Rusiei. Noi sanctiuni din partea Statelor Unite ar putea intra in vigoare incepand de luni".

Reprezentantii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc luni la Bruxelles in vederea adoptarii unei liste suplimentare de sanctiuni impotriva Rusiei - asa-numita "faza a treia", care inseamna de fapt sanctiuni economice aspre.