Grupul celor Sapte a promis sa se miste repede si sa impuna Rusiei noi sanctiuni, ca raspuns la incalcarea termenilor acordului de la Geneva privind Ucraina, insa nu a spus cand va face acest lucru si care vor fi tintele, scrie Wall Street Journal. Liderii europeni si cei americani s-au straduit vineri sa depaseasca diviziunile privind pana unde sa mearga cu sanctiunile, o intarziere care, se plange Ucraina, incurajeaza Moscova sa atate sentimentele separatiste din estul tarii vecine.

Presedintele Barack Obama a discutat vineri cu reprezentantii Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Italiei, subliniind necesitatea unor masuri concertate. Liderii G7 s-au pus de acord ca este nevoie de actiune.

La sfarsitul zilei, Grupul celor Sapte, care include Japonia si Canada, a transmis o declaratie de presa in care anuntau ca se vor impune rapid "sanctiuni tintite pentru a raspunde la ultimele actiuni ale Rusiei". Nu a precizat insa cand se va intampla asta si nu au specificat tintele sanctiunilor.

"Avand in vedere urgenta de a asigura oportunitatea unui vot democratic pasnic si de succes, luna viitoare, in alegerile prezidentiale din Ucraina, ne-am angajat sa actionam urgent pentru a intensifica sanctiunile targetate si masurile de crestere a costurilor actiunilor Rusiei", se arata in declaratia G7.

Oficialii rusi au afirmat in repetate randuri ca sanctiunile sunt contraproductive si le-au minimizat impactul.

Intarzierea sanctiunilor vine in contextul unei deteriorari a situatiei din estul Ucrainei, unde mai multi observatori militari ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa au fost luati prizonieri de catre militanti pro-rusi.

Totodata, oficialii americani au anuntat o intensificare a activitatii militare ruse. Colonelul Steven Warren, purtator de cuvant al Pentagonului, a declarat vineri ca avioane rusesti au violat spatiul aerian al Ucrainei "de mai multe ori" in ultimele 24 de ore.

"Cerem Rusiei sa faca imediat pasi pentru detensionarea situatiei", a adaugat reprezentantul Pentagonului.

  • Europenii si americanii, pe pozitii diferite cand vine vorba de forta loviturii pe care vor sa o dea economiei ruse

Un oficial francez a avertizat ca concentrarea pe sanctiuni distrage Occidentul de la sarcina mai urgenta de a convinge militantii pro-rusi din estul Ucrainei sa predea armele.

Diferentele dintre oficialii europeni si cei americani vizeaza duritatea loviturii financiare pe care Occidentul vrea sa o dea economiei ruse si presedintelui Putin.

Casa Alba intentioneaza sa sanctioneze reprezentanti de varf din guvernul de la Moscova, precum si oameni de afaceri importanti, apropiati lui Putin, si companiile lor. Pe de alta parte, europenii sunt reticenti cand vine vorba de sanctionarea unor directori de companii sau a unor firme din cauza relatiei lor cu Putin, preferand sa se concentreze pe oficiali guvernamentali.

Un oficial european implicat in deliberari a afirmat ca legile europene ingreuneaza sanctionarea persoanelor fizice doar pe baza unor acuzatii de coruptie sau relatii de afaceri ilicite, arata WSJ.

Nici SUA si nici UE nu sunt insa pregatite sa adopte sanctiuni mai cuprinzatoare care sa tinteasca sectoare intregi ale economiei ruse, precum cer reprezentantii guvernului de la Kiev.

Oficialii americani estimeaza ca economia deja slaba a Rusiei se preteaza la sanctiuni. Confirmand spusele americanilor, banca centrala a Rusiei a ridicat vineri rata dobanzii-cheie, dupa ce agentia Standard&Poor's a redus ratingul datoriei tarii la o treapta peste nivelul considerat "junk".

Presedintele Barack Obama a declarat intr-o conferinta de presa la Seul (Coreea de Sud) ca a inceput deja sa lucreze la sanctiuni sectoriale cuprinzatoare, insa pastreaza aceasta optiune pentru cazul in care situatia din Ucraina continua sa se deterioreze.

"Vom continua sa pastram niste sageti in tolba", a afirmat Obama adaugand ca este evident faptul ca e posibil ca nici macar niste sanctiuni mai serioase sa nu il convinga pe Putin sa isi schimbe drastic politica. Sanctiunile americane si europene anterioare au vizat zeci de persoane din Ucraina si Rusia si cateva companii cu legaturi cu Putin.

Oficialii americani au declarat ca au identificat o lista de persoane din Rusia si Ucraina care sunt complice la ceea ce Washingtonul descrie drept "o campanie de destabilizare dusa impotriva guvernului interimar de la Kiev".

Autoritatile de la Kiev preseaza Casa Alba sa impuna sanctiuni dureroase care sa vizeze sectoare mari ale economiei Rusiei, inclusiv finantele, apararea si industria energetica.

Uniunea Europeana, care a aplicat deja sanctiuni impotriva a este 30 de lideri de la Kremlin si ucraineni pro-rusi, se pregateste sa sanctioneze alti 15. Aceste planuri au fost puse insa in asteptare pentru a vedea daca acordul din 17 aprilie, la Geneva, reuseste sa detensioneze situatia din Ucraina, insa ar urma sa fie reluate in cazul in care UE concluzioneaza ca intelegerea "este moarta".

"Actiunile noastre depind foarte mult de situatia de pe teren", a declarat Michael Mann, purtatorul de cuvant al UE pe politici externe.

Reprezentantul UE a adaugat: "Din pacate, evenimentele recente indica, in anumite cazuri, ca nu toata lumea este hotarata sa respecte acordul de la Geneva".

Daca Moscova continua sa contribuie la escaladarea tensiunilor, oficialii UE spun ca vor impune sanctiuni economice mai mari. Oficialii au in vedere o serie de masuri care include interdictii la importurile de marfuri din Rusia precum diamante, ingrasaminte, petrol si gaze.

Masurile ar putea viza, de asemenea, exporturile cheie din UE in Rusia, cum ar fi echipamente importante pentru sectorul energetic din Rusia .

Dar fiecare stat membru UE face lobby pentru a exclude sanctiunile care ar putea lovi propria economie. Pentru tarile est-europene, acestea vizeaza exporturile de gaze din Rusia, care asigura, in unele cazuei, 100% din necesarul tarii. Belgia face lobby impotriva restrictiilor la importurile de diamante din Rusia, temandu-se ca masura ar putea afecta Anvers, centru comercial de diamante al lumii.

  • Oficialii americani vorbesc de sanctiuni care vizeaza persoane influente in sectoarele energetic si bancar si care ar putea fi anuntate luni

Adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala al presedintelui american Ben Rhodes le-a spus unor jurnalisti, sambata, la bordul avionului lui Barack Obama, in drum dinspre Coreea de Sud catre Malaysia, ca sanctiunile ar putea sa vizeze persoane influente in sectoarele energetic si bancar.

Oficialul american a declarat ca vizarea "unor indivizi care controleaza o larga parte a economiei ruse" va avea un impact puternic asupra economiei Rusiei.

Ben Rhodes a evocat "un evantai de sanctiuni" care "vor permite (occidentalilor) sa sporeasca presiunea", in cazul in care situatia se agraveaza.

El a recunoscut ca, in sectorul privat, "exista o neliniste in legatura cu consecintele economice ale sanctiunilor asupra unei economii atat de mari ca cea a Rusiei".

Un alt oficial american a declarat, sub protectia anonimatului, ca sanctiunile ar putea fi anuntate luni si ca "fiecare stat va stabili care vor fi sanctiunile impuse. Aceste sanctiuni vor fi coordonate si complementare, insa neaparat identice".

Rhodes a precizat si el ca aceste sanctiuni nu vor fi impuse in weekend, insa a adaugat ca se asteapta ca ele "sa fie impuse foarte rapid", confirmand ca acest lucru ar putea sa aiba loc "la inceputul saptamanii viitoare".

Pe de alta parte, surse europene au declarat pentru Reuters, ca diplomatii europeni de varf au convenit sa se intalneasca luni, in regim de urgenta, pentru a discuta deterioarea situatiei din Ucraina si noi sanctiuni pentru Rusia. Intalnirea ar urma sa aiba loc in jurul amiezii.