Dupa atacul dur lansat de secretarul de stat american John Kerry impotriva postului rus de televiziune in limba engleza Russia Today, presa din Marea Britanie aduce in discutie "opiniile toxice" prezentate de postul TV rus aratand ca autoriatea audiovizuala din regat nu ar trebui sa ignore "propaganda pentru un guvern autocratic si teorii ale conspiratiei legate de antisemitism".

The Guardian dedica un articol postului de televiziune Russia Today, infiintat in 2005, in care atrage atentia ca, desi vocile alternative reprezinta o necesitate a mass-mediei, "opiniile toxice" prezentate de RT ar trebui sa ridice semne de intrebare, in conditiile in care, pentru o vreme, audienta sa in Marea Britanie a fost peste cea a postului Al Jazeera.

"Stirile sale privind Marea Britanie includ povesti despre tara lovita de austeritate, critica taioasa a 'razboiului asupra terorii' si viziuni asupra capitalismului pe care e mai probabil sa le gasesti la un miting Occupy decat pe ecranele televizoarelor. George Galloway si Nigel Farage se numara pe lista obisnuita de invitatii, iar bancherii sunt criticati dur in mod regulat. Criza din Ucraina a oferit canalului de televiziune o noua oportunitate de a lasa o urma. Pro-rus fara a se rusina, a promovat incontinuu materiale care portretizeaza criza intr-o lumina foarte diferita de cea de pe alte canale de stiri", arata publicatia britanica.

Potrivit the Guardian, intr-o serie recenta de interviuri, reporterii RT au dezvaluit o viziune asupra lumii, "de la teorii ale conspiratii pana la alte convingeri, mai ingrijoratoare".

Una dintre vedetele postului, Rory Suchet, sustine ca toate celelalte posturi de stiri sunt controlate de magnati si corporatii, facand parte dintre-un "complex militar-industrial". Totodata, a sugerat ca "banii evreilor controleaza o parte imensa a politicii externe a Washingtonului". Acelasi realizator TV pune sub semnul intrebarii evenimentele din 11 septembrie 2001, afirmand: "Stiti, Adolf Hitler a spus, 'daca vrei sa ii faci pe oameni sa creada ceva, trebuie sa inventezi o minciuna atat de mare incat e imposibil sa nu o creada'", noteaza The Guardian. Opiniile lui sunt impartasite de alte figuri importante ale RT.

Publicatia britanica noteaza ca nationalitatea vedetelor RT - prezentatori, reporteri si experti occidentali - este si ea importanta, fiind o tentativa de a se proteja de criticile care il indica drept mijloc de propaganda pro-Putin.

"Alaturi de fluxul de materiale 'anti-mainstream' care evidentiaza cele mai rele excese ale civilizatiei occidentale, exista si o agenda evidenta de a promova guvernul rus, o agenda care s-a intensificat de la inceputul crizei din Ucraina", arata The Guardian.

Cotidianul descrie felul in care RT a acoperit criza din Ucraina drept "mai bland la adresa Moscovei decat daca insusi Vladimir Putin ar fi ales ordinea de prezentare", sustinand, atat timp cat liderul de la Kremlin a spus asta, ca nu au existat trupe ruse in Crimeea si prezentand ocuparea cladirilor administrative din estul Ucrainei de catre separatisti drept actiuni lesne de inteles ale unor protestatari pasnici care se tem de "haosul" de la Kiev.

Pe de alta parte, noteaza publicatia britanica, materialele despre presiunea pusa de Moscova asupra presei independente ruse si despre arestarile protestatarilor anti-Putin de abia ajung sa fie difuzate.

Desi o voce alternativa este utila, "propaganda pentru un guvern autocratic si teorii ale conspiratiei legate de antisemitism nu sunt o alternativa fata de care ar trebui sa ne simtim confortabil. Si nu este, de altfel, ceva pe care autoritatea audiovizuala, Ofcom, ar trebui sa ignore", mai arata cotidianul, notand ca in 2012, RT a fost sanctionat de 2 ori pentru incalcari ale unor dispozitii din Codul Audiovizual care vizeaza acuratete si impartialitate. "Este greu de gasit vreo imbunatatire. Dupa cum a spus Suchet: 'Exista atat de multa dezinformare. Este absolut incredibil'".

Secretarul de stat american John Kerry a atacat dur vineri postul rus de televiziune in limba engleza Russia Today, numind-o "portavocea propagandei ruse". Intr-un speech televizat, Kerry a spus ca Russia Today isi dedica cea mai mare parte a programelor "promovind fanteziile presedintelui Putin".

Atacul lui Kerry vine la o zi dupa ce redactorul-sef al Russia Today a scris pe Twitter "RIP Ukraine" (Odihneasca-se in pace Ucraina). Russia Today, post sustinut financiar de guvernul Federatiei Ruse, a prezentat in mod distorsionat evenimentele din Ucraina din ultimele luni, preluind practic discursul oficial al liderilor rusi.