Presedintele Barack Obama si patru aliati-cheie din Europa - Franta, Germania, Italia si Marea Britanie - au cazut de acord vineri ca Rusia nu a indeplinit termenii acordului de la Geneva privind Ucraina, astfel incat isi vor coordona pozitiile intr-un raspuns care "va impune costuri" Rusiei, a afirmat Casa Alba, citata de Reuters.

"Presedintele a notat ca Statele Unite sunt pregatite sa impuna sanctiuni tintite pentru a raspunde la ultimele actiuni ale Rusiei", a afirmat Casa Alba, intr-o declaratie, dupa o conferinta telefonica intre presedintii american Barack Obama, francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, premierii italian Matteo Renzi si David Cameron.

"Liderii au cazut de acord sa lucreze impreuna, si prin intermediul G7 si al Uniunii Europene, pentru a coordona pasii urmatori care sa impuna costuri Rusiei. Liderii au subliniat ca Rusia poate inca sa aleaga o rezolvare pasnica a acestei crize, inclusiv prin implementarea acordului de la Geneva", potrivit sursei citate.

France Presse, care citeaza presedintia franceza, scrie ca cei patru lideri au somat Rusia sa se abtina de la "declaratii provocatoare sau manevre de intimidare".

Angela Merkel a anuntat vineri o reuniune rapida a ministrilor Afacerilor externe din UE "cat mai rapid posibil" pentru a studia noi sanctiuni.

Rusia nu este vizata pentru moment decat de sanctiuni americane si europene legate de inalti demnitari, dar teama unor masuri de retorsiune impotriva economiei sale, deja slabite, a antrenat fugi masive de capitaluri.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a replicat acuzand occidentalii ca vor sa foloseasca Ucraina pentru "ambitiile lor geopolitice si nu pentru interesele poporului ucrainean".

Amenintarea unor noi sanctiuni a avut deja consecinte pentru Rusia: Standard & Poor's a degradat ratingul tarii la "BBB-". Agentia americana a precizat ca ar putea degrada mai departe ratingul, daca "sanctiuni mai severe" sunt aplicate, ceea ce ar complica accesul Rusiei, in pragul recesiunii, la pietele financiare.

Confruntata cu o cadere a Rublei si cu accelerarea inflatiei, banca centrala rusa a majorat la 7,5% dobanda de interventie, o strangere a robinetului creditelor care risca sa afecteze activitatea economica.