Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat "marea sa ingrijorare" legata de situatia din Ucraina, in cadrul unei convorbiri telefonice cu presedintele rus Vladimir Putin, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, citat de AFP.

Cancelarul "a exprimat, in aceasta convorbire telefonica, marea sa ingrijorare legata de situatia tensionata din estul Ucrainei si a spus ca asteapta de la guvernul rus sa arata clar ca sustine acordul de la Geneva si ca lucreaza pentru aplicarea sa", a spus Seibert, intr-o conferinta de presa.

"Evolutia in estul Ucrainei este serioasa, ingrijoratoare. Ceea ce s-a intamplat dupa Geneva este dezamagitor, in special de partea rusa, nu putem constatata niciun progres", a precizat Seibert. In partea ucraineana, guvernul "aparent a trecut la treaba", a adaugat el.

Intrebat despre eventuale noi sanctiuni impotriva Rusiei, care ar urma sa constituie subiectul unei conferinte telefonice, vineri, intre presedintele american Barack Obama si lideri europeni, inclusiv Angela Merkel, Seibert nu a exclus nimic.

"Sanctiuni sunt deja in vigoare, dar trebuie sa privim faptele. Daca nu se schimba nimic, este important sa fie adoptate altele", incercand in continuare mentinerea dialogului si utilizarea oricarei posibilitati de a gasi o solutie politica, ajutand Ucraina si cetatenii sai, a continuat acesta.

"Rusia trebuie sa arate public, limpede, ca sustine in totalitate declaratia de la Geneva si ar trebui sa ceara trupelor armate pro-ruse din Ucraina sa se comporte de maniera pasnica si sa depuna armele", a subliniat Seibert.

Acordul de la Geneva, semnat in 17 aprilie intre SUA, Uniunea Europeana, Rusia si Ucraina, prevede in special dezarmarea gruparilor ilegale si evacuarea cladirilor ocupate, atat din partea pro-occidentalilor de la Kiev cat si a separatistilor din est. Washingtonul si Moscova se acuza reciproc ca nu aplica acest acord, in conditiile in care tensiunea este in continua crestere pe teren.