Blindate ucrainene au penetrat un baraj al insurgentilor in nordul orasului Slaviansk, bastion al separatistilor pro-rusi, anunta un fotograf al France Presse, care a vazut cinci vehicule trecand prin acest baraj.

Artemivsk (estul Ucrainei)Foto: Google Maps

In oras, personalul civil al primariei "a primit ordinul de evacuare a cladirii", a declarat Stella Horosheva, purtator de cuvant al liderului separatist local Viaceslav Ponomarev. "Barbatii inarmati care asigura apararea primariei raman pe pozitii", a adaugat aceasta.

Situatia in estul Ucrainei devine tensionata joi, dupa ce autoritatile ucrainene au anuntat ca un soldat a fost ranit in timpul unui asalt al separatistilor pro-rusi in noaptea de miercuri spre joi la o baza militara aflata in Artemivsk, aproape de Slaviansk (est), relateaza AFP. Aproape 100 de persoane au "deschis focul cu arme automate, mitraliere si au folosit grenade", a scris ministerul Apararii intr-un comunicat, precizand ca viata soldatului ranit nu este in pericol. Ulterior, in Slaviansk au fost trase focuri de arma si un post de control al separatistilor a luat foc.

  • Urmareste LIVE TEXT evenimentele din Ucraina:

22:00 John McCain: Rusia ar putea ocupa Transnistria. Atitudinea lui Putin, similară cu a lui Hitler

Senatorul republican american John McCain avertizează că Rusia ar putea ocupa regiunea separatistă moldoveană Transnistria, apreciind că argumentaţia utilizată de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru anexarea Peninsulei Crimeea este asemănătoare cu acţiunile lui Adolf Hitler, potrivit Mediafax.

Ora 20:10 Ziaristul american Simon Ostrovsky, detinut de luni seara de separatisti in estul Ucrainei, in Slaviansk, a fost eliberat joi, a anuntat acesta, pentru AFP.

Ziaristul, care a povestit ca a fost incatusat si batut de insurgenti, a fost eliberat in jurul orei 15,00 GMT.

"Ma simt bine", a spus, prin telefon, ziaristul in varsta de 33 de ani, care lucreaza pentru site-ul american Vice News.

Ora 18:00 Ucraina nu va da inapoi in fata "teroristilor" sustinuti de Rusia in est, a declarat presedinte interimar Turcinov, citat de AFP

17.42: Boardul FMI se intalneste pe 30 aprilie pentru a evalua documentatia pentru acordul pentru Ucraina.

17.00: Potrivit serviciilor de informatii ucrainene, riscul ca trupele rusesti sa treaca granita a crescut dramatic, a declarat un oficial guvernamental din securitate, scrie Kiev Post. Guvernul a confirmat de asemenea ca sapte oameni au murit ca urmare a operatiunii. “Separatistii au intrat in panica”, a spus el.

16.00: Serviciul secret ucrainean a facut publica pe Youtube o presupusa convorbire telefonica intre doi inalti ofiteri rusi, considerati organizatori principali ai revoltelor separatiste. In convorbirea purtata in rusa cei doi ar fi organizat rapirea si uciderea unui consilier local ucrainean (Video in lb. rusa, sursa: KyivPost)

Ora 15.56: Rusia lanseaza noi exercitii militare la frontiera cu Ucraina, ca raspuns la escaladarea situatiei din estul tarii - ministrul rus al Apararii. Serghei Soigu a anuntat ca exercitiile militare la sol vor fi insotite de exercitii aviatice linga granita ruso-ucraineana. El a declarat ca Rusia este fortata sa reactioneze la “masinaria militara” a Ucrainei si la exercitiile NATO din Europa de Est. (Interfax, Reuters)

Ora 15.30: UE considera aplicarea interdictiilor asupra tranzactiilor cu bancile din Crimeea.

Ora 14.12: Trupele ucrainene se retrag cu tot cu blindate de la punctul de control din Slaviansk, separatistii preiau din nou conducerea. (Reuters) Acestia isi intaresc pozitiile cu saci de nisip.

Ora 14.00: Serghei Lavrov: Autoritatile din Ucraina trebuie sa faca primul pas pentru a rezolva criza din Ucraina.

Ora 13.35: Vladimir Putin: Daca autoritatile de la Kiev au folosit armata in estul tarii, este o crima grava la adresa propriului popor, vor exista consecinte./ Putin: Sanctiunile aplicate Rusiei afecteaza economia, insa nu in mod critic.

“Daca acesti oameni au avansat catre asa-zisa ‘faza acuta’ (a confruntarii cu protestatarilor), aceasta nu este o faza acuta, este doar o operatie punitiva si bineinteles va avea consecinte pentru oamenii care iau decizii, inclusiv un efect asupra relatiilor interstatale”, a declarat Putin intr-o intalnire televizata cu presa regionala.

Ora 13:00 "Pana la cinci" insurgenti au fost ucisi la Slaviansk, anunta ministerul ucrainean de Interne

Ora 12.50 Autoritatile medicale din regiune: Un mort si un ranit in conflictul de la Slaviansk.

Ora 12:30 Unul dintre liderii separatistilor pro-rusi afirma ca ar putea fi taiate comunicatiile pe telefoanele mobile.

"In acest moment este foarte dificil sa contactam membrii militiilor noastre pe mobile. (...) Nu pot exclude ca serviciile de telefonie mobile sa fie taiate", a spus Miroslav Rudenko, pentru agentia Interfax.

Potrivit agentiei rusesti de presa, telefoanele mobile ale liderilor separatisti sunt nu pot fi accesate.

Ora 12:02 Blindate ucrainene au intrat in Slaviansk. Civilii au primit ordin sa paraseasca primaria, a afirmat un purtator de cuvant al separatistilor

12.00 Doi oameni au fost ucisi la Slaviansk, a declarat pentru Russia Today purtatorul de cuvant al fortelor de auto-aparare.

11:30 Tiruri de arma la Slaviansk, un post de control al separatistilor este in flacari (AFP)

***

"Atacatorii au suferit pierderi importante", a declarat la randul sau presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov.

Ministrul de interne a afirmat ca asaltul, destinat luarii de arme, a fost condus de un "militar rus".

Ministrul de interne Arsen Avakov a declarat pe Facebook ca rebelii pro-rusi au parasit cladirea primariei din Mariupol, oras industrial de pe coasta Marii Negre, iar primarul s-a intors in biroul sau, respectandu-se astfel acordul semnat cu Rusia la Geneva saptamana trecuta, transmite Reuters.

Politia de la Mariupol a anuntat intr-un comunicat ca a intervenit catre ora locala 3.00, dupa ce a reperat un grup de aproximativ 30 de persoane, inarmate cu bate de baseball, care incerca sa patrunda in cladire pentru a cere eliberarea acesteia.

"Au izbucnit confruntari", iar fortele de ordine au intervenit, afirma politia, precizand ca cinci persoane au fost ranite.

In seara de 16 aprilie, aproximativ 300 de persoane au lansat un asalt asupra unei baze a fortelor speciale apartinand Ministerului de Interne, situate la cateva sute de metri de primarie. Asaltul a fost respins, iar trei atacatori au fost ucisi si alti 13 raniti, potrivit Ministerului de Interne.