Cel putin o persoana a murit in cursul violentelor revolte care au izbucnit marti seara la Rio, intr-o favela a cartierului turistic Copacabana, dupa decesul unui dansator profesionist in circumstante inca obscure, scrie AFP.

Potrivit secretariatului municipal pentru sanatate, un barbat de circa 30 de ani a fost ucis dupa ce a fost impuscat in cap. Identitatea sa nu a fost dezvaluita.

Cauciucuri incendiate pentru a ridica baricade, focuri de arma si vitrine sparte: tulburarile au inceput in jurul orei locale 17,30 dupa ce cadavrul dansatorului si DJ-ului din favela Pavao-Pavaozinho, Douglas Rafael da Silva Pereira, 25 de ani, a fost gasit intr-o cresa locala.

Potrivit unui prieten al lui Douglas, acesta a incercat sa scape luni seara de schimburile de focuri dintre politisti si traficantii de droguri. Atunci, ar fi sarit un zid al cresei dar a fost luat drept traficant si batut pana la moarte de fortele de ordine din Unitatea de politie pacificatoare (UPP) instalata din 2009 in favela pentru a securiza orasul in vederea campionatului mondial de fotbal (12 iunie - 13 iulie).

Douglas, care dansa intr-o emisiune a televiziunii Globo, s-ar fi dus in favela pentru a-si vedea fiica de 4 ani, dupa cum a declarat mama dansatorului.

"Acest dansator era o oglinda pentru tineri. Tinerii s-au revoltat. Este o revolutie a tinerilor. Ce cupa mondiala vom avea! Trebuie coborat in strada", striga o femeie, in centrul tumultului.

Doua mari bulevarde si un tunel au fost inchise, provocand mari ambuteiaje. La Ipanema, in cartierul vecin, manifestantii care incercau sa scape de politie au devastat o clinica privata, potrivit G1.

"Circumstantele decesului lui Douglas fac obiectul unei anchete. Raportul de la fata locului arata ca ranile lui Douglas sunt compatibile cu moartea provocata de o cadere", a precizat politia, intr-un scurt comunicat.

Curentul electric a fost oprit mai multe ore in intreaga favela. Elicoptere survolau zona unde un traficant supranumite "Pitbull" era cautat iar in jurul orei locale 20,00 situatia ramanea tensionata, dar confruntarile incetasera.

Din 2008, guvernul de la Rio a instalat 39 UPP in cele 174 de favele ale orasului, pentru a alunga traficantii.

In ultima vreme, insa, s-a constatat o intensificare a violentelor: au avut loc o serie de atacuri impotriva politistilor, atribuite criminalitatii organizate. Potrivit specialistilor in violenta, atacurile recente impotriva UPP sunt o demonstratie de forta organizata de traficanti, care au pierdut teren.