De-a lungul ultimilor ani, tari membre NATO au ajutat Rusia sa-si revolutioneze fortele armate, ultimul caz adus in discutie, dupa navele franceze Mistral, fiind cel al grupului german de aparare Rheinmetall, care a semnat in 2011 un contract in valoare de 140 milioane de dolari pentru constructia unui centru de simulare a luptelor in Mulino, in sud-vestul Rusiei, capabil sa antreneze 30.000 de soldati anual, scrie site-ul american The Daily Beast.

Desi centrul de antrenament este programat sa fie definitivat in a doua jumatate a acestui an, oficiali americani cred ca Germania a antrenat trupe rusesti de ani de zile, potrivit sursei citate, care noteaza ca intreaga lume a fost socata vazand invazia fortelor speciale ale Rusiei in Crimeea, cu tehnologie avansata si un mod de operare imbunatati drastic.

"Este nefericit faptul ca firme germane sprijina direct si antreneaza militari rusi, chiar si in timpul atacului impotriva Ucrainei", a declarat un consultant de rang inalt din Senatului american, pentru The Daily Beast. "Guvernul SUA ar trebui sa ceara aliatilor din NATO sa suspende toate legaturile militare cu Rusia, pana cand rusii nu pleaca din Ucraina, inclusiv din Crimeea".

Potrivit Congressional Research Service, partenerul Rheinmetall in acest acord a fost compania detinuta de stat Oboronservis ("Serviciul aparare"). Centrul de antrenament, creat dupa modelul unuia folosit de Bundeswehr, va fi "cel mai avansat sistem de acest tip din lume". Reinmetall a afirmat ca acest contract ar putea fi un precursor al mai multor proiecte similare "in lumina planurilor de modernizare a echipamentelor fortelor armate rusesti".

Oficiali americani si-au exprimat nemultumirea si frustrarea, in medii private, legata de activitatile firmelor germane in domeniul militar rus. Desi dovezi de necontestat sunt greu de obtinut, acesti oficiali acuza imbunatatirea neta a modului de actiune al fortelor speciale ale Moscovei in comparatie cu ultima actiune majora, invadarea Georgiei, in 2008. Acestia afirma ca fortele speciale ale serviciului secret al Armatei, GRU, au beneficiat de training german.

"Discutiile din Pentagon spun ca antrenamentul a fost oferit pentru Spetznaz", au afirmat sursele citate. Rheinmetall nu a comentat infomatiile.