Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat luni ca a semnat un decret de reabilitare a tatarilor din Crimeea si a altor minoritati etnice care au suferit in timpul lui Iosif Stalin, transmite Reuters.

"Am semnat un decret pentru reabilitarea populatiei de tatari, populatiei de armeni, de germani, de greci din Crimeea - toti cei care au suferit in timpul represiunii lui Stalin", a anuntat Putin intr-o intalnire a Consiliului de Stat.

Membrii minoritatii celor circa 300.000 de tatari musulmani, care reprezinta intre 12-15% din populatia Crimeei, s-au opus anexarii Crimeei la Rusia, luna trecuta.

Toata populatia de tatari din Crimeea a fost deportata in Asia Centrala la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre Stalin, care o acuza de colaborare cu germanii, noteaza AFP, citata de Mediafax.

Tatarilor nu li s-a permis sa se intoarca in Crimeea decat dupa perestroika, la sfarsitul epocii sovietice. Ucraina nu a adoptat niciodata legea privind reabilitarea lor, iar tatarii se confrunta in continuare cu probleme privind proprietatea asupra terenurilor, in special.

Formata in prezent din aproximativ 300.000 de persoane, aceasta comunitate cere sa beneficieze de o lege rusa din 1991 privind "Reabilitarea popoarelor reprimate", care ofera dreptul la unele compensatii.