Focuri de arma au fost trase, duminica dimineata, in apropierea unui punct de control improvizat ridicat de separatistii pro-rusi langa orasul Slaviansk din estul Ucrainei, cel putin trei persoane fiind ucise. Separatistii au anuntat un bilant mai ridicat al victimelor, de cinci morti, afirmand ca au fost atacati de paramilitarii nationalisti ucraineni, relateaza Reuters. Ambele tabere arunca vina asupra celeilalte pentru atacul armat care a zdruncinat armistitiul fragil stabilit prin acordul de la Geneva incheiat saptamana aceasta cu scopul de a preveni un conflict armat de dimensiuni mai mari. Incidentul a starnit un razboi al declaratiilor intre Kiev si Moscova, fiecare aratand cu degetul esecul celeilalte de a respecta angajamentul asumat.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Vezi mai jos principalele evenimente din Ucraina de duminica, 20 aprilie

--------------------------------

Ora 21:03 Premierul interimar Iatseniuk acuza Rusia de "subminarea stabilitatii internationale"

Prim-ministrul ucrainean Arseni Iatseniuk a acuzat Rusia de "subminarea stabilitatii internationale", si a cerut sprijinul economic al aliatilor sai occidentali pentru a moderniza armata ucraineana, transmite AFP. Declaratiile premierului urcrainean au fost facute intr-un interviu acordat postului NBC, difuzat duminica in SUA.

"Lumea are motive sa isi faca griji cu privire la intentiile de Putin", a declarat el pentru NBC, intr-un interviu inregistrat sambata: "Federatia Rusa a subminat stabilitatea internationala."

"De fapt, ea a pus capat tuturor programelor de neproliferare a armelor nucleare", a mai afirmat premierul ucrainean referindu-se la Memorandumul de la Budapesta din 1994, in virtutea caruia Ucraina a fost de acord sa renunte la arsenalul sau nuclear in schimbul garantarii integritatii sale teritoriale.

"Este evident astazi ca Rusia este o amenintare la adresa lumii , Uniunea Europeana si Ucraina", a spus liderul ucrainean.

Ora 20:52 Serviciile de Securitate ucrainene sustin ca in spatele confruntarilor de la Slaviansk nu s-a aflat o organizatie ucraineana

Serviciile de Securitate ucrainene sustin ca niciuna dintre organizatiile ucrainene nu se afla in spatele confruntarilor din noaptea de sambata spre duminica de la Slaviansk (regiune Donetsk), informeaza ITAR TASS.

Potrivit Serviciului de Securitate ucrainean, niciun reprezentant de la nicio organizatoe ucraineana nu s-a aflat in Slaviansk noaptea trecuta,"ci doar sabotori si criminali".

Ora 20:05 Lavrov: Provocarile din Slaviansk dovedesc faptul ca autoritatile de la Kiev nu sunt dispuse sa dezarmeze extremistii din est

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat vina pe nationalistii ucraineni pentru violentele din Slaviansk, declarand ca acestea arata ca autoritatile ucrainene nu sunt dispuse sa dezarmeze nationalistii si extremistii din estul tarii, transmiteITAR TASS.

"In noaptea de duminica, 20 aprilie, armistitiul de Pasti a fost incalcat in Slaviansk. Atacul militantilor inarmati din asa numitul Sector de Dreapta au reclamat vietile unor civili nevinovati (...) Partea ruseasca este indignata de aceasta provocare a militantilor, care dovedeste ca autoritatile de la Kiev nu sunt dispuse sa controleze si sa dezarmeze nationalistii si extremistii", a declarat seful diplomatiei ruse, intr-un comunicat de presa.

Ora 18:58 Separatistii sustin ca au luat legatura si discuta cu mediatorii OSCE (Reuters)

Primarul separatist autoproclamat al orasului Slaviansk a declarat ca a luat legatura cu mediatorii trimisi in regiune de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) insa nu a precizat ce a discutat cu acestia.

Ora 16:32 Separatistii care au preluat controlul asupra orasului Slaviansk ii cer lui Putin sa intervina (AFP)

Primarul separatist autoproclamat al orasului Slaviansk ii cere presedintelui rus Vladimir Putin sa trimita trupe rusesti pentru a proteja populatia locala.

"Va cerem sa analizati cat mai repede posibilitatea de a trimite forte de mentinerea pacii pentru a apara populatia contra fascistilor", a declarat primarul autoproclamat, Viaceslav Ponomarev, intr-o conferinta de presa.

Ora 16.15 Potrivit contului de Twitter al EuroMaidan (@Euromaidan PR), care citeaza agentia ucraineana Unian, cei ucisi la Slaviansk erau localnici care pazeau postul de control. Sambata noapte, in jurul orei 02.20, indivizi veniti cu patru masini au deschis focul asupra lor, iar localnicii au raspuns tot cu focuri de arma.

Dupa schimbul de focuri, aproximativ 12 persoane au plecat de la fata locului, la bordul a doua dintre masini, in directia Harkov, luandu-i pe cei ucisi si raniti din randul lor cu ei.

Cele doua masini ramase la punctul de control de langa Slaviansk au fost incendiate.

Ora 15.30 Separatistii pro-rusi au decretat interdictie de circulatie pe timpul noptii

Autoproclamatul primar pro-rus din Slaviansk, oras bastion al separatistilor din estul Ucrainei, a impus duminica o interdictie de circulatie pe timpul noptii, dupa ciocnirea armata soldata cu cel putin doi morti.

"Interdictia intra in vigoare astazi. De la miezul noptii pana la 6 dimineata, este interzisa circulatia pe strazile din Slaviansk", a anuntat Viaceslav Ponomarev intr-o conferinta de presa, citat de AFP.

O masina va circula prin oras in cursul dupa-amiezei pentru a avertiza populatia cu privire la aceasta masura, a precizat el.

Ora 13.30 Nationalistii ucraineni neaga ca au avut vreun rol in incident si dau vina pe Rusia

Nationalistii din miscarea de extrema dreapta Pravy Sektor au negat ca au avut vreo implicare in schimbul de focuri de langa Slaviansk. Ei acuza fortele speciale ruse ca sunt in sunt in spatele atacului.

"Este o provocare blasfematoare din partea Rusiei: blasfematoare pentru ca a avut loc in nopatea sfanta pentru crestini, in noaptea Pastelui. A fost in mod evident comis de fortele speciale ruse", a declarat Artem Skoropadsky, un purtator de cuvant al Pravy Sektor, pentru Reuters.

Ora 13.20 Rusia se declara "indignata" de atacul armat comis in estul Ucrainei

Rusia s-a declarat duminica "indignata" de atacul armat comis in estul Ucrainei, denuntand "o provocare" a nationalistilor ucraineni radicali.

"Rusia este indignata de aceasta provocare, care dovedeste lipsa de bunavointa din partea autoritatilor de la Kiev de a dezarma nationalistii si extremistii", a transmis Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

Moscova atribuie acest atac gruparii nationaliste paramilitare ucrainene Pravy Sektor, care s-a facut cunoscuta in cursul miscarii de contestare de la Kiev.

"Civili nevinovati au fost ucisi in atacul comis de combatantii inarmati ai Pravy Sektor", afirma diplomatia rusa, adaugand ca locuitori din zona au "confiscat masini ale atacatorilor, in care au descoperit arme, harti ale localitatii si simboluri ale Pravy Sektor".

"Suntem uimiti de faptul ca aceasta tragedie a survenit dupa semnarea, pe 17 aprilie, a acordului de la Geneva" intre Rusia, Ucraina, SUA si UE, a continuat ministerul.

"Rusia insista ca partea ucraineana sa-si respecte angajamentele in vederea unei detensionari a situatiei din sud-estul Ucrainei", potrivit comunicatului difuzat de MAE rus.

Ora 13.00 Ministrul ucrainean de Interne merge in estul tarii pentru a inspecta trupele

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anuntat duminica ca efectueaza o vizita in estul tarii, pentru a inspecta trupele Garzii Nationale mobilizate ca raspuns la insurectia separatista din aceasta regiune rusofona.

"Am plecat spre est sa vad trupele Garzii Nationale si batalioanele fortelor speciale", a anuntat el pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP.

El nu a precizat daca vizita sa are legatura cu atacul din noaptea de sambata spre duminica, din langa Slaviansk.

-------------

Sunt primele victime inregistrate in estul Ucrainei de la acordul cvadripartit incheiat joi la Geneva pentru detensionarea situatiei din aceasta parte a tarii, unde separatistii lupta impotriva liderilor pro-occidentali de la Kiev.

Desi politia a mentionat pe site-ul Ministerului de Interne ca o persoana a fost ucisa, iar alte trei au ranite prin impuscare in acest incident in care au fost implicate "doua grupuri de civili", martori de la fata locului au declarat pentru Reuters ca au vazut doi morti intr-o camioneta.

Un separatist pro-rus a vorbit despre un numar si mai mare de morti, relatand ca atacatorii - despre care a spus ca erau ultranationalisti ucraineni - au ucis pe loc un separatist, iar pe alti doi in schimbul de focuri care a urmat dupa ce au ajuns la punctul de control cu masinile si au deschis focul.

El a spus ca doi dintre atacatori, despre care a sustinut ca faceau parte din miscarea nationalista de extrema dreapta Pravy Sektor, implicata in inlaturarea de la putere a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, au fost ucisi dupa ce separatistii au mai adus oameni ca intariri.

Doi jurnalisti Reuters aflati la fata locului au vazut doua trupuri neinsufletite, unul dintre acestea cu rani impuscate la cap si fata. Unul dintre cei decedati era imbracat in haine militare, iar celalalt in civil. Trupurile erau puse intr-o camioneta, unul dintre ele fiind acoperit cu o patura. Localnicii depuneau flori si atingeau corpurile in semn de adio.

Un fotoreporter Reuters a mai relatat ca erau doua jeepuri arse la postul de control ridicat de separatisti in satul Bilbasivka, situat la aproximativ 18 kilometri vest de Slaviansk, oras controlat in totalitate de pro-rusi.

Separatistul pro-rus, care s-a prezentat cu numele de Vladimir, a spus ca patru masini s-au apropiat de punctul de control, in jurul orei 02.00 noaptea.

"Unul dintre oamenii nostri i-a intampinat. L-au impuscat in cap si acesta a cazut imediat. Au fost cateva focuri trase de lunetisti. Am avut trei morti si patru raniti", a relatat acesta.

El a mai spus ca separatistii au adus intariri si, in schimbul de focuri ce a urmat, doi dintre atacatori au fost ucisi.

Acelasi Vladimir a declarat pentru AFP ca "atacatorii erau aproximativ 20".

Televiziunea de stat din Rusia a relatat duminica ca cinci persoane au fost ucise dupa ce barbati inarmati au atacat un punct de control detinut de separatistii pro-rusi in apropiere de orasul Slaviansk din estul Ucrainei.

Reuters precizeaza ca nu a putut verifica inca informatia difuzata de televiziunea rusa. Ministerul de Interne de la Kiev nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, iar ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov nu a mentionat nimic despre incident pe pagina sa de Facebook, unde posteaza de obicei informatii despre orice confruntare are loc.

Televiziunea de stat Rossiya 24 a afirmat, citand corespondentul sau de la Slaviansk, ca trei dintre cei ucisi erau din tabara separatistilor pro-rusi care controleaza Slaviansk, iar ceilalti doi faceau parte din grupul care le-a atacat postul de control.

Autoproclamatul primar al Slaviansk, care ii sustine pe separatistii pro-rusi din oras, a declarat ca peste noapte a avut loc o ciocnire si ca sunt victime, a relatat o echipa Reuters TV aflata la Slaviansk.

UPDATE: Un martor a declarat pentru Reuters TV ca a vazut doua trupuri neinsufletite, unul cu rani impuscate la cap si fata, la un punct de control din afara orasului Slaviansk.

Potrivit acestuia, unul dintre cei decedati era imbracat in haine militare, iar celalalt in civil.

Politia se afla la fata locului, efectuand o ancheta, a mai spus el.

La Slaviansk, primaria, politia si sediul local al serviciilor secrete se afla sub controlul militantilor pro-rusi. Acestia sunt sustinuti de persoane inarmate prezentate ca fiind grupuri de autoaparare, dar pe care Kievul si tarile occidentale le acuza ca sunt trupe de elita ale serviciilor speciale din cadrul armatei ruse.

Guvernul pro-european de la Kiev a lansat saptamana trecuta o operatiune menita sa dezarmeze militantii pro-rusi si sa elibereze cladirile pe care acestia le ocupa.