Unitati rusesti de elita sau "forte de autoaparare" locale? Pusti de asalt, figuri cagulate, misteriosii barbati inarmati apar in momentele decisive ale miscarii separatiste din estul Ucrainei, parand sa coordoneze oamenii cu discretie, dar cu o eficacitate redutabila, scrie AFP.

Militanti pro-rusi la SlavianskFoto: captura euronews

Misteriosii "barbati verzi", cum sunt denumiti dupa uniformele lor fara niciun insemn care sa permita identificarea, au fost denuntait de Kiev ca fiind agenti rusi adusi pentru a conduce o miscare de fronda separatista si pentru a destabiliza puterea de tranzitie pro-occidentala.

Statele Unite au subliniat asemanarile cu fortele care au condus anexarea Crimeei. Moscova neaga orice prezenta a agentilor sau pe teritoriul ucrainean si vorbeste despre forte "de autoaparare" locale.

Ei sunt cei fac de garda in fata cladirilor publice ocupate la Slaviansk, in nordul Donetskului, devenit punctul fierbinte ai crizei si simbolul pierderii controlului Kievului in acest bazin minier rusofon.

De obicei tacuti, sunt usor de recunoscut dupa uniformele noi, fara niciun insemn, cagulele negre, pantofii sport si vestele antiglont. Echipati cu pusti de asalt noi, se disting de separatistii locali, cu uniforme vechi si arme uzate, de obicei mult mai nervosi.

Incepand cu Slaviansk, unde ziaristii AFP au vazut circa o suta dintre ei, interventiile lor sunt rare, rapide si efectuate cu sange rece.

Cand tancurile armatei ucrainene au fost interceptate joi de populatia din Kramatorsk, la circa 20 de kilometri mai la sud, ei au fost cei care au aparut pentru a prelua comanda blindatelor usoare si pentru a le duce la Slaviansk. Ajunsi la destinatie, au renuntat pentru scurt timp la conduita lor si au oferit unei multimi incantate manevre acrobatice, intorcand tancurile pe senile.

In aceeasi zi, locuitorii unei localitati din periferia Kramatorskului au blocat alte 15 blindate ucrainene de-a lungul unei cai ferate. Dupa ore de negocieri cu militantii pro-rusi locali, soldatii au acceptat sa fie dezarmati si sa revina acasa.

Dar multimea a refuzat sa-i lase sa plece si tensiunea a inceput sa urce. Trei "barbati verzi" au aparut atunci din obscuritate dezarmand militarii ucraineni pentru a-i evacua, impunandu-si cu usurinta autoritatea in fata celor mai vocale elemente din multime.

"Deja vu"

"Este un deja vu", observa expertul militar Olexii Melnyk, de la centrul Razumkov.

"Acesti barbati verzi seamana foarte puternic cu cei care au fost la comenzi in Ucraina si din nou Vladimir Putin nu recunoaste ca este vorba de rusi", continua el, evocand o operatiune de "destabilizare a situatiei politice din Ucraina".

De la preluarea controlului asupra acestei peninsule de la Marea Neagra de catre fortele pro-rusesti, expertii arata cu degetul la fortele speciale si la unitatile aeropurtate rusesti, si chiar la comandourile de elita, faimoasele Spetsnaz ale GRU, Directia generala de informatii a statului major al armelor rusesti.

Mostenitori ai NKVD-ului sovietic, acesti specialisti in sabotaje, eliminari si preluarea controlului asupra unor obiective strategice, adeseori in conditii foarte periculoase, si-au dovedit eficienta timp de 20 de ani in Caucaz, dar si in Afganistan si in Georgia.

Kievul a afirmat in mai multe randuri ca dispune de dovezi legate de implicarea GRU.

Joi, Vladimir Putin a recunoscut prezenta militarilor rusi "in spatele fortelor de auto-aparare din Crimeea", cu scopul de a "proteja" populatia.

"Voluntari" in Crimeea

"Este vorba de grupari paramilitare care au fost transferate in Crimeea (...) si care asculta de ordinele Moscovei", spune expertul Andrei Soldatov, fondatorul site-ului agentura.ru.

La Slaviansk, un barbat in tinuta militara a povestit pentru AFP ca apartine unei grupari de voluntari ai Crimeei veniti pentru a intari fortele pro-rusesti. Potrivit acestuia, circa 150 de dezertori din armata ucrainena li s-au alaturat.

Dar acest barbat, fara cagula, nu are aceeasi alura sportiva ca a camarazilor sai cagulati, nici aceleasi echipamente militare noi.

"Exista, cu siguranta, in estul Ucrainei militari rusi si agenti ai GRU care formal sunt in vacanta sau au demisionat. Acest lucru le permite sa declare ca nu sunt soldati rusi, ci voluntari veniti din Rusia cu arme", transeaza expertul independent rus Pavel Felghengauer.