Patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, Kirill, a cerut sambata rusilor sa se roate pentru ca nimeni sa nu poate distruge "Sfanta Rusia", in cadrul discursului rostit cu ocazia sarbatorilor de Pasti, sccrie AFP.

"Trebuie astazi sa ne rugam pentru poporul rus care traieste in Ucraina, pentru ca Domnul sa faca pace pe pamantul ucrainean (...), sa puna capat planurilor celor care vor sa distruga Sfanta Rusie", a declarat patriarhul, in cadrul unei slujbe religioase rostite in catedrala Iisus Mantuitorul din Moscova.

"Acest lucru s-a petrecut in numeroase randuri in istorie si nimeni, niciodata, nu a reusit", a adaugat acesta, potrivit transcriptului si inregistrarii video postate pe site-ul patriarhiei.

In catedrala, patriarhul Kirill a cerut asistentei sa ingenuncheze si a ingenuncheat si el, pentru o ruga pentru Ucraina.

"Ucraina este, politic, o tara straina, (dar) spiritual si istoric nu a fost niciodata cazul. Suntem un singur popor in fata lui Dumnezeu, aveam aceeasi credinta ortodoxa, indiferent de ce cred cei care cred ca poporul ucrainean alte alte credinte", a declarat acesta.

Kirill a adaugat ca se roaga "pentru ca puterea sa fie aleasa intr-un mod legitim, pentru ca schimbarile dorite de poporul Ucrainei sa fie facute in conformitate cu legea fundamentala a acestei tari".

Din Kiev, patriarhul ortodox ucrainean Filaret a afirmat sambata, in mesajul pascal, ca "dusmanul" rus, care a comis o "agresiune" in Ucraina, este sortit esecului.

"Tara care ne-a garantat integritatea teritoriala a comis o agresiune. Dumnezeu nu poate fi de partea raului, si de aceea dusmanul poporului ucrainean este condamnat la esec", a spus patriarhul Filaret.

"Hristos a suferit, a murit si apoi a renascut si a invins raul. Asa va fi mereu. Dumnezeu ne va ajuta sa reinviem Ucraina", a afirmat Filaret.

Ortodoxia din Ucraina este impartita intre patriarhatul Moscovei si cel de la Kiev, care revendica mai multe milioane de credinciosi si o mica biserica autocefala.

Ucraina are si o biserica greco-catolica, care respecta ritul bizantin dar care este subordonata Vaticanului, si pe care Patriarhia Rusiei o acuza ca este un instrument de prozelitism catolic.