Echipele de salvare continua sa caute sambata cadavrele serpasilor nepalezi ucisi in cea mai grava avalansa produsa pe varful Everest, dar nu exista nicio speranta de a gasi persoane in viata, au anuntat autoritatile, citate de AFP.

Pana acum, 12 cadavre au fost gasite si patru persoane sunt date disparute.

Avalansa a surprins serpasii in timp ce pregateau venirea alpinistilor pentru sezon. Este cel mai grav accident din istoria celui mai inalt varf al lumii.

"Nu exista nicio sansa de a regasi in viata cele patru persoane care sunt date disparute. Sunt sub zapada de 24 de ore", a declarat Dipendra Paudel, un oficial al ministerului nepalez al Turismului. "Speram sa gasim corpurile, dar nu putem confirma inca un bilant de 16 decese".

Cei 16 barbati faceau parte dintr-un grup de serpasi care transportau corturi, hrana si corzi si care efectuau o expeditie matinala pentru a organiza sosirea clientilor lor, in sezonul de varf pentru ascensiuni.

Sapte persoane au scapat cu viata de sub zapada si gheata, vineri.

Avalansa s-a declansat la ora locala 06,45 (01,00 GMT) la circa 5.800 metri altitudine, intr-o zona supranumite "popcorn field" - din cauza marilor blocuri de gheata rotunde - la traversarea foarte periculoasa a cascadei de ghiata Khumbu.

"A venit de nicaieri, un imens bloc de ghiata a cazut de sus si s-a abatut asupra noastra", a povestit Tashi Sherpa, unul dintre ghizii care a supravietuit.

"Am vrut sa fug dar nu am mai avut timp, eram prinsi in capcana", a adaugat tanarul barbati de 22 de ani, de pe patul sau de spital din Katmandu, unde a fost transportat cu un avion.

Desi a fost prins sub zapada si gheata pana la gat, a reusit totusi sa continue sa respire pana la sosirea echipelor de salvare. Suferea de hipotermie si multiple fracturi, dar viata sa nu este in pericol, potrivit medicilor.

Acesta este cel mai grav accident inregistrat vreodata pe Everest, potrivit lui Elizabeth Hawley, specialista in ascensiunile pe Nepal.

In 1996, opt persoane si-au pierdut viata in doua zile, in urma unei violente furtuni care a avut loc in timpul unei ascensiuni. Aceasta tragedie a devenit celebra in urma cartii "Into thin air" a alpinistului si ziaristului american Jon Krakauer.

Cel mai grav accident inregistrat vreodata in Nepal s-a produs in 1995, cand 42 de oameni, dintre care 13 japonezi, si-au pierdut viata in urma unei avalanse asupra unei tabere din apropiere de muntele Everest.