Ministerul de Externe din Ucraina exprima preocupare in legatura cu solicitarea Transnistriei de a fi recunoscuta ca stat independent, scrie Mediafax.

"Dificultatile socio-economice din Transnistria sunt generate de autoizolarea pe plan international", apreciaza diplomatia ucraineana.

"Situatia poate fi rezolvata prin integrarea europeana pe care o pot alege locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului", subliniaza Ministerul ucrainean de Externe, intr-un comunicat relatat de Itar-Tass.

Miercuri, "Sovietul Suprem" de la Tiraspol a votat in unanimitate o solicitare adresata Dumei de Stat, Consiliului Federatiei Ruse si presedintelui rus, Vladimir Putin, in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si unirii cu Rusia.

Potrivit agentiei Itar-Tass, deputatii din regiunea transnistreana ii cer liderului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, sa initieze procedura de recunoastere a Transnistriei ca stat suveran, in vederea unirii ulterioare cu Rusia.

Liderul transnistrean Evgheni Sevciuk a indemnat Uniunea Europeana sa recunoasca independenta Transnistriei daca doreste "pace si stabilitate".

"Uniunea Europeana trebuie sa recunoasca Transnistria, care nu prezinta si nu va prezenta niciun risc pentru Blocul comunitar. Doar in acest mod va fi creata o zona de stabilitate regionala", a spus Sevciuk intr-un interviu acordat Agentiei France Presse.

Intrebat in legatura cu posibilitatea unirii Transnistriei cu Rusia, dupa precedentul din Crimeea, Sevciuk s-a limitat sa spuna ca, deocamdata, vrea "recunoasterea Transnistriei", refuzand sa comenteze "presupuneri ipotetice". "Urmatoarele etape trebuie determinate de cetatenii Republicii", a explicat Sevciuk.