Un consilier apropiat al lui Francois Hollande a demisionat vineri, a doua zi dupa aparitia unor acuzatii legate de conflict de interese si a dezvaluirilor legate de viata luxoasa a acestuia, in momentul in care guvernul presedintelui francez tocmai a anuntat politici de austeritate, scrie AFP.

Aquilino Morelle, consilier politic al lui Francois Hollande si seful echipei sale de comunicare, afirma, intr-un comunicat, ca este nevinovat. Acesta precizeaza insa ca renunta imediat la functie pentru "a fi liber in intregime" sa raspunda atacurilor".

Decizia a fost luata "pentru a nu jena actiunea presedintelui Republicii, a guvernului si a majoritatii, intr-un moment dificil al vietii tarii".

Aquilino Morelle, 51 de ani, a fost acuzat de site-ul de stiri Mediapart ca a condus, in 2007, o misiune de consiliere pentru laboratorul farmaceutic danez Lundbeck, platita cu 12.500 euro, in conditiile in care era angajat la serviciul insarcinat, printre altele, cu controlul acestui sector industrial Inspectia generala a afacarilor sociale (IGAS).

Un caz flagrant de conflict de interese, acuza Mediapart, care evoca stilul luxos de viata al acestuia, proprietar a 30 de perechi de pantofi de lux si mare iubitor al vinurilor vechi din beciul prezidential, pe care le deschide pentru simple reuniuni de lucru.

Acest scandal vine intr-un moment complet nepotrivit pentru executivul socialist, in conditiile in care noul premier Manuel Valls tocmai a anuntat masuri de austeritate care au nemultumit aripa de stanga a majoritatii. Mai multi deputati socialisti au criticat numirea lui Manuel Valls, pentru care Aquilino Morelle a pledat. Cei doi barbati sunt prieteni si anturajul premierului a afirmat ca seful executivului l-a sfatuit sa demisioneze.

Vineri, IGAS a dezmintit ca i-a oferit lui Aquilino Morelle o autorizatie pentru a lucra in industria farmaceutica, contrar a ceea ce a afirmat joi.

Inalta autoritate pentru transparenta vietii publice, creata dupa scandalul Cahuzac pentru a veritica declaratiile de avere si de interese ale alesilor si ale inaltilor functionari, a anuntat ca a demarat studiul dosarului lui Morelle.