Rusia a anuntat vineri ca va pune in practica, pana in 2016, un plan de reinarmare a insulelor Kurile, revendicate in continuare de Japonia, in conditiile in care tensiunile internationale provocate de criza ucraineana au starnit ecouri pana in zona Pacificului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Fumio Kishida, a carui tara s-a aliat cu occidentalii in condamnarea politicii Moscovei in Ucraina, si-a amanat o vizita prevazuta in Rusia. Statele Unite si-au reafirmat la inceputul lunii sustinerea militara fata de Japonia.

Ministrul rus al Apararii a anuntat vineri adoptarea unui plan detaliat de constructii de infrastructuri militare in insulele Kurile de Sud, revendicate de Japonia de la anexarea lor de catre URSS in 1945.

"Pana in 2016, toate infrastructurile principale, si sunt peste 150, vor fi construite", a declarat comandantul militar al regiunii Est, generalul Serghei Surovikin, citat de agentiile de presa.

Acesta a mentionat ca este prevazuta dezvoltarea de infrastructuri militare in insulele Sahalin, in aceeasi regiune, pana in 2020.

"Alegerea regiunii este constienta. Accentul este pus pe directia tarii si a armatei asupra dezvoltarii din Extremul Orient, si in special in Sahalin si Kurile - avanposturile orientale ale Rusiei", a argumentat generalul.

Diferendul teritorial dintre Japonia si Rusia, legat de patru insule, in total, impiedica de peste 65 de ani semnarea unui tratat de pace intre cele doua tari.