O avalansa a provocat moartea a 12 persoane vineri dimineata, in Everest, probabil serpasi nepalezi care pregateau accesul pe varf cu putin timp inainte de inceputul sezonului de ascensiuni, au anuntat oficialii, citati de AFP. Potrivit unui expert, este incidentul care a provocat cei mai multi morti din istoria ascensiunilor pe cel mai inalt varf din lume.

Avalansa s-a declansat la ora locala 06.45 (04.00 ora Romaniei), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, intr-o zona supranumita "popcorn field", care duce la ghetarul Khumbu, a declarat Ang Tshering Sherpa, presedintele Asociatiei de alpinism din Nepal, potrivit Mediafax.

Un oficial din cadrul Ministerului Turismului a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului ca victimele sunt de origine nepaleza si pregateau accesul catre culme inainte de varful sezonului, care incepe la sfarsitul lui aprilie.

"Stim ca 14 alpinisti nepalezi duceau echipamente si bagaje in aceasta zona dar nu stim deocamdata cati dintre ei au fost afectati", declarase el initial.

Un oficial din cadrul unei agentii de alpinism americane a declarat pentru CNN ca avalansa s-a produs in timp ce serpasii pregateau accesul pentru alpinisti.