Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca decizia Kievului de a trimite armata impotriva separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei in loc sa dialogheze cu acestia este "o crima grava".

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

Putin a mai spus ca Rusia si Ucraina au multe interese comune si a calificat discutiile cvadripartite de astazi de la Geneva drept "foarte importante".

"Consider ca este foarte important debutul discutiilor de astazi deoarece, dupa parerea mea, este foarte important acum sa reflectam impreuna la rezolvarea acestei crize, sa propunem un adevarat dialog", a afirmat acesta, in cadrul unei sedinte televizate de intrebari-raspunsuri.

"Sper ca se va ajunge sa se inteleaga spre ce abis se indreapta puterea de la Kiev si ca antreneaza aceasta tara cu ea", a spus acesta.

In ceea ce priveste implicarea fortelor rusesti in tulburarile din Ucraina, toate acestea nu sunt decat prostii", a sustinut Putin.

"Nu exista in estul Ucrainei unitati rusesti. Nici servicii speciale, nici instructori. Sunt locuitori din zona", a declarat el.

Vladimir Putin a recunoscut totusi, pentru prima oara, putin mai tarziu, ca fortele rusesti erau prezente in Crimeea in timpul referendumului din martie care a permis Rusiei anexarea peninsulei ucrainene.

"In spatele fortelor de autoaparare din Crimeea, desigur, se aflau militarii nostri. S-au comportat de o maniera foarte corecta", a afirmat presedintele rus. "Oamenii trebuiau protejati".

Vladimir Putin spera sa nu fie nevoit sa trimita trupele in Ucraina

Vladimir Putin a afirmat ca nu exclude trimiterea de trupe in estul Ucrainei, dar spera ca nu va fi nevoie de acest lucru.

"Va reamintesc, Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului) a acordat presedintelui dreptul de a folosi forta militara in Ucraina", a spus el.

"Sper cu tarie ca nu imi voi exercita acest drept si ca suntem capabili sa rezolvam toate problemele presante de astazi prin intermediului mijloacelor politico-diplomatice".

Decizia privind Crimeea, partial motivata de extinderea NATO in estul Europei

Putin a afirmat ca Rusia a fost fortata sa raspunda la extinderea NATO si de aceea, anexarea Crimeei, unde este gazduita Flota rusa din Marea Neagra, a fost partial influentata de expansiunea aliantei atlantice in estul Europei.

"Cand infrastructura militara a unul bloc se muta spre granitele noastre, ne provoaca unele ingrijorari si intrebari. Trebuie sa facem niste pasi drept raspuns.

"Decizia privind Crimeea a fost datorata in parte ... consideratiilor ca, daca nu facem nimic, la un anumit punct, ghidat de aceleasi principii, NATO va atrage Ucraina (in alianta) si ne vor spune: 'Nu are nimic de-a face cu voi'", a argumentat el.