Rusia si-a intensificat activitatea militara in apropiere de granita cu Ucraina in mod considerabil de la sfarsitul saptamanii trecute pana astazi, a constatat o echipa de reporteri Reuters, dupa ce a efectuat noi vizite in zona de frontiera unde, potrivit NATO, Moscova a desfasurat aproximativ 40.000 de soldati.

Armata rusa a mutat, miercuri, echipamente si armament in jurul zonei de granita, insa nu erau indicii clare daca se pregatea sa se retraga ori sa avanseze, scrie Reuters.

Rusia a masat mii de trupe in apropierea granitei cu Ucraina pentru ceea ce Moscova sustine ca sunt exercitii militare de rutina, dar despre care NATO spune ca este o incercare de intimidare a guvernului pro-occidental de la Kiev, prin mentinerea amenintarii unei incursiuni.

Presedintele american Barack Obama i-a cerut luni omologului sau rus Vladimir Putin sa retraga aceste trupe, afirmand ca eforturile diplomatice de a pune capat crizei din Ucraina "nu pot avea succes intr-o atmosfera de intimidare militara rusa la frontiera ucraineana".

O echipa Reuters a mers in mod independent in trei locuri unde trupele ruse sunt desfasurate temporar, vizitele fiind efectuate prima data la sfarsitul saptamanii trecute si apoi, din nou, miercuri.

In cea de-a doua vizita, de miercuri, reporterii Reuters au constatat o intensificare considerabila a activitatii, cu mai multe camioane militare pe drumurile din zona si personal de serviciu mai numeros in tabere.

La una din baze, situata in camp deschis in apropiere de orasul Valuyki, in regiunea Belgorod, la circa 20 de kilometri de granita ruso-ucraineana, o escadrila de elicoptere de atac Mi-24, care se afla acolo vineri, a disparut. Localnicii spun ca elicopterele au decolat de la baza luni seara.

Insa la aceeasi baza au venit, in schimb, forte noi. Reporterii Reuters au vazut 10 mari corturi de armata si 20 de camioane, semnificativ mai multe decat saptamana trecuta. Camioanele aveau capotele ridicate, iar soldati inspectau motoarele.

Locul era imprejmuit cu un gard de sarma ghimpata, care nu se afla acolo saptamana trecuta.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO in Europa, a declarat miercuri ca nu s-a semnalat nicio schimbare semnificativa in proportia sau pozitia fortelor ruse din apropiere de granita.

Contactat pentru a comenta, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii nu a raspuns la telefon, precizeaza Reuters.

La o a doua baza provizorie de elicoptere, in apropiere de orasul Severny, la circa 170 de kilometri nord-vest de prima locatie, cele 16 elicoptere care se aflau acolo vineri au disparut de asemenea. In rest, nu pare sa se fi facut nicio alta schimbare.

Aceasta baza se afla la aproximativ 90 de kilometri de Harkov, al doilea cel mai mare oras din Ucraina.

Un spital de campanie din apropiere, amenajat pe camp in afara orasului Dalnyaya Igumenka, parea neschimbat de saptamana trecuta, cu aproximativ 10 corturi, 15 camioane militare si o instalatie de radar mobil.

Apropiindu-se de granita, pe drumul principal dintre orasele Voronezh si Belgorod, echipa Reuters a vazut o coloana de trei camioane militare de culoare verde inchis. Alte camioane militare au mai fost observate pe drumurile din apropiere de granita, deplasandu-se separat.

Agitatia era in contrast cu atitudinea mai relaxata a fortelor ruse de saptamana trecuta. In Dalnaya Igumenka, un maior a luat o pauza sa-si cumpere o inghetata de la un magazin local.

"Am fost adusi aici acum trei saptamani si au promis ca ne trimit inapoi dupa o saptamana", a spus maiorul, cu inghetata in mana. El a refuzat sa-si dea numele, spunand ca nu are voie sa vorbeasca cu jurnalistii.

Mai multi locuitori din Valuyki au spus ca prezenta militara in zona lor este cea mai mare de la Al Doilea Raboi Mondial incoace, cand orasul a fost ocupat pentru scurt timp de fortele naziste.

"Parca e 1941", spunea Tatiana, o vanzatoare in varsta de 37 de ani, saptamana trecuta, in timp ce un elicopter survola deasupra. "Sunt foarte multi militari in oras si la aerodrom, foarte multi", a spus ea.

Oamenii din zona cunosc bine estul Ucrainei, pentru ca au legaturi de rudenie cu multi de acolo si calatoresc frecvent peste granita pentru a face cumparaturi in Harkov.

Multi locuitori au spus ca estul Ucrainei a fost, din punct de vedere istoric, teritoriu rus si a apartinut Rusiei. Insa o femeie de 43 de ani, Rimma Zhigunova, a exprimat indoieli.

"De ce ai trimite trupe in Harkov?", a intrebat femeia. "Daca Harkov cere sa se alipeasca (Rusiei), va fi razboi", a exclamat ea.

Zilele ce au urmat au cunoscut o escaladare a tensiunilor peste granita, in Ucraina, unde militanti pro-rusi inarmati au ocupat cladiri oficiale din aproximativ 10 orase. Guvernul de la Kiev a lansat o operatiune "antiterorism" pentru recuperarea oraselor ocupate, actiune despre care Rusia spune ca ar putea duce la un razboi civil.

Moscova isi clameaza dreptul de a interveni militar in Ucraina pentru a-i apara pe vorbitorii de limba rusa, desi spune ca nu are nicio intentie sa faca acest lucru.