Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a lansat proceduri judiciare impotriva unei banci rusesti pe care o acuza de "finantarea terorismului" in Ucraina, a anunta centrul de presa al serviciilor secrete ucrainene, citat de agentia Ukrinform in pagina electronica, transmite Mediafax.

"Proceduri penale au fost lansate impotriva unor oficiali de la o banca rusa, care finanteaza teroristi ce opereaza in regiunile din estul Ucrainei sub sloganuri ale separatismului prorus", a anuntat centrul de presa al SBU.

Serviciul afirma ca sediul central al bancii, la Kiev, i-a finantat in perioada martie-aprilie pe "organizatorii unor grupari teroriste ai caror membri au comis violente impotriva cetatenilor, pogromuri, au provocat incendii, au distrus proprietati, au capturat cladiri guvenamentale, au opus rezistenta reprezentantilor autoritatilor si agentiilor cu atributii in aplicarea legii folosind arme".

La 6 aprilie, asemenea grupari au ocupat un sediu SBU in regiunea Lugansk, de unde au sustras armament si munitie, potrivit agentiei.

"Pentru a finanta grupari teroriste, oficiali de la aceasta institutie bancara au organizat, in perioada martie-aprilie, transferul sumei de 45 de milioane de grivne (aproximativ 2,5 milioane de euro) in numerar. Banca transfera zilnic intre 200 si 500 de dolari catre carduri bancare emise pentru membri ai gruparilor teroriste, furnizandu-le astfel sustinere financiara si ajutandu-le sa pregateasca atacuri teroriste pe teritoriul Ucrainei", afirma SBU.

O ancheta penala a fost deschisa in baza prevederilor referitoare la finantarea terorismului din Codul Penal ucrainean, potrivit aceleiasi surse.