Diplomatia rusa a avertizat miercuri ca rachete antitanc americane aflate in mainile rebelilor sirieni ar destabiliza "serios" situatia din Siria, reactionand la informatiile aparute in presa potrivit carora insurgentii ar fi primit pentru prima oara astfel de arme, scrie AFP.

"Daca administratia americana a autorizat transferul acestor sisteme antitanc catre gruparile siriene de opozitie, acest lucru ar merge impotriva declaratiilor potrivit carora sustine o rezolvare politica si o detensionare a conflictului din Siria", a afirmat ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

Moscova considera "deosebit de preocupant ca aceste sisteme antitanc sa ajunga in mainile gruparilor teroriste", a adaugat ministerul.

Acest lucru ar "destabiliza serios situatia din Siria si nu ar contribui la o rezolvare politica si diplomatica a conflictului", a continuat acesta.

Diplomatia rusa a pus direct in discutie Statele Unite in acest comunicat, afirmand ca "in orice caz, o livrare importanta" nu se putea face fara autorizarea Washingtonului.

Ministerul rus reactioneaza astfel la informatiile relatate de presa internationala potrivit carora rebelii sirieni au primit pentru prima oara cel putin 20 de rachete antitanc TOW de productie americana de la o "sursa occidentala".

Rusia este un aliat important al guvernului sirian in razboiul impotriva rebelilor. Statele Unite si Occidentul sustin rebeliunea si incearca sa rastoarne de la putere regimul lui Bashar al-Assad.

Afirmand ca sunt mai putin inarmati decat regimul, insurgentii cer in mod regulat occidentalilor sa le furnizeze arme pentru a se putea lupta cu oamenii lui Assad.

Occidentalii s-au aratat insa reticenti in a furniza arme sofisticate rebelilor, de teama ca acestea sa nu cada in mainile jihadistilor.

Razboiul, care a inceput ca o revolta pasnica ce s-a militarizat in urma represiunii violente a regimului, s-a soldat cu peste 150.000 de morti in ultimii trei ani, peste jumatate din populatie fugind din calea conflictului.