Ucraina a lansat marti ofensiva in Est impotriva insurgentilor pro-russes, o interventie "masurata", potrivit Washingtonului, dar care aduce aceasta tara "in pragul razboiului civil", dupa cum acuza premierul rus Dmitri Medvedev, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

O coloana de blindate si de oameni ai fortelor speciale se afla la circa 40 de kilometri nord de Slaviansk, oras simbol al recentei ofensive separatiste, controlat de barbati inarmati dar fara insemne distinctive. In plus, intariri au fost helioportate la 15 km sud de localitate.

Ofensiva a aprins si mai mult tensiunile cu puternicul vecin rus, care a masat, potrivit NATO, pana la 40.000 de soldati la frontiera si a avertizat autoritatile pro-europene de la Kiev sa nu intervina impotriva insurgentilor.

Presedintele rus Vladimir Putin a cerut ONU o "condamnare clara" a actiunilor anticonstitutionale ale Kievului, in timp ce premierul sau Dmitri Medvedev estimeza ca "Ucraina se afla in pragul razboiului civil".

Semn al impasului diplomatic in cea mai grava criza Est-Vest de la finele razboiului rece, Casa Alba a afirmat, dimpotriva, ca puterea de la Kiev a avut o reactie "masurata" si a anuntat ca pregateste noi sanctiuni impotriva Moscovei, acuzata ca orchestreaza evenimentele din estul rusofon.

In a treia zi a "operatiunilor antiteroriste de mare anvergura" anuntate de Kiev, o coloana de circa doisprezece tancuri si tot atatea blindate transportoare cu membri "spetsnaz", fortele speciale, la bord, stationa in apropiere de Izium, la 40 km nord de Slaviansk, controlat de sambata de barbati puternic inarmati si organizati, dar fara insemne distinctive pe uniforme.

Acest oras cu 120.000 de locuitori a devenit imaginea celei mai recente serii de insurectii pro-ruse care ameninta Ucraina cu dezintegrarea.

Generaul Vassyl Krutov, numarul doi in serviciile de securitate ucrainene (SBU), a declarat marti, la nord de Slaviansk, ca persoanele care nu depun armele vor fi "lichidate". Acest general comanda "operatiunea antiterorista".

El a afirmat ca acesti insurgenti fac parte din "trupele speciale ale GRU (informatiile militare rusesti) care au o mare experienta in conflicte". Este "un dusman dificil", a declarat acesta, sustinand ca alti 300 de membri GRU au sosit luni, majoritatea la Slaviansk.

Iata mai jos filmul principalelor evenimente de luni:

Ora 02: 40 Presedintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel ca Ucraina se afla in pragul razboiului civil, dupa ce Kievul a trimis militari impotriva insurgentilor separatisti, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP.

"Presedintele rus a remarcat ca escaladarea brutala a conflictului a adus tara in pragul razboiului civil", se arata in acest comunicat, publicat dupa convorbirea telefonica dintre cei doi lideri.

Actiunile armatei ucrainene in estul Ucrainei reprezinta "un recurs neconstitutional la forta impotriva manifestantilor pasnici", se arata in acest comunicat, in care Putin a subliniat importanta stabilizarii economiei ucrainene si continuarea furnizarii de gaz rusesc catre Europa.

Ora 23:00 Cancelarul german Angela Merkel a avut o noua conversatie telefonica cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, in centrul discutiilor fiind pregatirea summitului de joi, de la Geneva, consacrat Ucrainei, a anuntat cancelaria, citata de AFP.

"In cursul acestei conversatii, situatia actuala din Ucraina a fost discutata in detaliu", a subliniat purtatorul de cuvant adjunct al guvernului german, Christiane Wirtz, citat intr-un comunicat.

"Pregatirea intalnirii prevazute joi la Geneva a ministrilor Afacerilor Externe din Rusia, Ucraina, SUA si reprezentanta UE insarcinata cu politica externa si securitatea a fost in centrul discutiilor", a adaugat aceasta.

Ora 21:10 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis marti secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, ca doreste ca Natiunile Unite sa condamne operatiunea militara "anti-constitutionala" efectuata de Ucraina impotriva separatistilor pro-rusi din estul tarii.

"Rusia asteapta o condamnare clara din partea Natiunilor Unite si a comunitatii internationale pentru actiunile" Ucrainei care, in opinia sa, au agravat considerabil criza din aceasta tara, potrivit unui comunicat publicat de Kremlin si citat de AFP.

Ora 20:50 Washingtonul isi coordoneaza pozitiile cu aliatii europeni pentru o "noua etapa" care vizeaza impunerea de noi sanctiuni pentru Rusia, in urma intensificarii activitatilor separatiste in estul rusofon al Ucrainei, a afirmat marti departamentul american de Stat, citat de AFP.

Secretarul de Stat John Kerry a discutat marti telefonic cu omologii sai francez, german si britanic noi sanctiuni care nu ar urma sa fie adoptate inaintea negocierilor prevazute joi la Geneva intre Statele Unite, Uniunea Europeana, Ucraina si Rusia, a precizat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Jennifer Psaki, citat de AFP.

Ora 19:48 Serviciile de Securitate ucrainene (SBU) a deschis procedurile penale fata de o banca rusa acuzata ca a finantat grupuri teroriste din estul Ucrainei

Serviciile de Securitate ucrainene (SBU) sustine ca o banca rusa a finantat grupuri teroriste din estul Ucrainei, precizand ca au fost initiate procedurile legale impotriva institutiei financiare, transmite Interfax-Ukraine.

“Proceduri penale au fost lansate impotriva reprezentantilor unei banci ruse care au organizat si au desfasurat finantarea unor teroristi care, sub sloganul separatismului pro-rus, opereaza in regiunile estice ale Ucrainei”, a anuntat centrul de presa al SBU.

Ora 19:31 Ucraina a reluat controlul asupra orasului ucrainean Kramatorsk

Fortele ucraienne au reluat controlul asupra orasului ucrainean Kramatorsk de la milintantii pro-rusi, a anuntat presedintele interimar Oleksander Turcinov, potrivit Reuters.

Ora 18:41 Operatiunile anti-teroriste continua in orasul Slaviansk (Serviciul National de Securitate de la Kiev). (Reuters)

Ora 18:37Presedintele interimar ucrainean Turchinov anunta ca militantii pro-rusi au preluat din nou controlul asupra aerodromului din Kramatorsk. (Interfax)

Ora 18:00 Trupele ucrainene au debarcat marti, din cel putin 2 elicoptere, pe un camp de aterizare din afara orasului estic Kramatorsk, informeaza Reuters citand martori.

Ora 17:38 Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat marti ca Ucraina se afla la limita unui razboi civil si ca spera ca autoritatile de la Kiev "sa aiba minte" sa evita escaladarea tensiunilor. (Reuters)

"Ucraina este la limita unui razboi civil iar asta este infricosator", a declarat premierul rus intr-o conferinta de presa, dupa o intalnire cu omologii sai din Belarus si Kazahstan.

Ora 17:29 Fortele armate ucrainene au lansat marti o "operatiune speciala" impotriva separatistilor din orasul Kramatorsk din estul Ucrainei, anunta Interfax. Doi membri ai militiei pro-ruse au fost raniti.

Potrivit Reuters, jurnalistii locali sustin ca pot fi auzite focuri de arma din directia aeroportului militar din localitate si mai afirma ca au vazut un avion de lupta care a survolat zona la altitudine redusa.

Pe de alta parte, un corespondent al Espresso TV a relatat ca un avion ucrainean a incercat sa aterizeze insa nu a reusit din cazua separatistilor care au deschis focul asupra aeronavei.

Ora 17:00 Separatistii pro-rusi care nu depun armele vor fi "lichidati", a declarat ziaristilor din estul Ucrainei generalul Valeri Krutov, numarul doi in serviciile speciale ucrainene (SBU), care comanda operatiunea "antiterorista".

Generalul, aflat la circa 40 de kilometri de orasul Slaviansk, a afirmat ca barbatii inarmati neidentificati care au prelulat controlul asupra cladirilor publice sunt "trupe speciale ale GRU (informatiile militare rusesti) care au o mare experienta in conflicte".

Ora 16:22Ucraina nu intentioneaza sa vorbeasca despre federalizarea tarii in discutii in patru - Ucraina, Rusia, SUA, UE - care vor avea loc joi, la Geneva, a declarat ambasadorul ucrainean a ONU de la Geneva, Yurii Klymenko, potrivit AFP.

Kremlinul a insistat in ultimele saptamani asupra unei reforme constitutionale in Ucraina care sa duca la federalizarea tarii vecine, invocand drepturile cetatenilor ucraineni rusofoni din regiunile estice.

"Obiectivul principal al dialogului este detensionarea situatiei. Ucraina nu va discuta afaceri interne, si acesta este motivul pentru care nu vom discuta despre probleme legate de federalizarea Ucraina. Aceasta problema nu este pe ordinea de zi", a declarat Klymenko intr-o conferinta de presa .

"Noi credem ca regiunile din Ucraina trebuie sa aiba mai multa libertate, iar guvernul ucrainean este acum foarte determinat sa descentralizeze, sa dea mai multe puteri regiunilor, dar nu vom vorbi despre federalizare a Ucrainei", a insistat ambasadorul ucrainean, prezent la Geneva.

Ora 16:15 Purtatorul de cuvant al presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti ca nu exista trupe militare rusesti in estul Ucrainei s ca orice astfel de acuzatii sunt "absurde". (Reuters)

Ora 15:20O coloana ucraineana de blindate si membri ai fortelor speciale stationa marti la circa 40 de km de Slaviansk, localitate din estul Ucrainei care a trecut sambata sub controlul gruparilor armate pro-rusesti, scrie AFP.

Corespondentul AFP a vazut circa zece blindate, tancuri si masini de transport in care se aflau "spetsnaz", membri ai fortelor speciale, in apropiere de localitatea Izium, la 40 km nord de Slaviansk.

------------------------------

Un prim batalion din cadrul Garzii Nationale a Ucrainei a fost trimis "pe front" in estul tarii, a anuntat marti, in cursul diminetii, secretarul Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare, Andreii Parubii, potrivit AFP.

Parubii a anuntat, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca un prim batalion al Garzii Nationale a fost trimis "pe front" in estul tarii, precizand ca acest batalion este format din voluntari care au facut parte din unitati de autoaparare din Maidan, centrul miscarii de contestare de la Kiev, care a dus la caderea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

"Soldatii sunt foarte combativi si pregatiti sa apere Ucraina. Situatia nu este simpla", a adaugat Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde, sustine el, ar fi stat o saptamana.

Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurectie armata prorusa. Insurgenti detin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU).

Insurgentii au trecut luni la ofensiva, in estul Ucrainei, cerand ajutor lui Vladimir Putin impotriva guvernului pro-european de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a aprobat in martie crearea unei Garzi Nationale, de pana la 60.000 de membri, in urma anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si pe fundalul unor temeri privind o invazie a armatei ruse in estul tarii.

Garada este insarcinata in principal cu securitatea interna, cu cea a frontierelor si cu lupta impotriva terorismului.

Ea se afla in subordinea Ministerului de Interne si va putea, astfel, sa dea o mana de ajutor fortelor armate ucrainene si celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcatuiesc, majoritatea recruti. Rusia dispune de o armata de 845.000 de militari.