Liderul partidului Batkivscina, Iulia Timosenko, care va candida la alegerile prezidentiale din Ucraina, a anuntat luni seara ca initiaza infiintarea unei miscari populare de rezistenta, relateaza Interfax-Ukraine, in pagina electronica.

"M-am hotarat chiar in acest moment sa fac tot ce depinde de mine pentru a sustine o miscare populara de rezistenta care trebuie creata in Ucraina de catre oameni doritori sa-si apere acum" tara, a anuntat Timosenko pentru postul de televiziune ICTV. Ea a precizat ca aceasta miscare ar trebui formata din militari si fosti membri ai fortelor speciale.

Potrivit Iuliei Timosenko, cartierul general al miscarii a inceput sa activeze chiar de luni. Fostul premier ucrainean a anuntat ca va conduce marti dimineata reuniunea cartierului general, "care urmeaza sa planifice fiecare actiune" a poporului ucrainean. "Eu ii invit pe toti care sunt pregatiti sa apere Ucraina sa ne contacteze", a spus Timosenko.

Atacuri vizibil coordonate au inceput inca de sambata in orase din estul rusofon al Ucrainei, in special in zona Donetkului. Barbati in uniforma au fost vazuti la fata locului, iar occidentalii au afirmat ca este vorba despre o operatiune condusa de Moscova, care dezminte ca ar fi implicata in noile atacuri. Autoritatile prooccidentale de la Kiev au anuntat lansarea unei "operatiuni antiteroriste" in estul tarii, insa nu au intervenit pana in prezent, potrivit Mediafax.