Canada s-a angajat luni sa adopte noi sanctiuni impotriva Rusiei ca reactie la ofensiva unor "acoliti" ai Moscovei in estul Ucrainei. "Pacea si stabilitatea (din Ucraina) sunt amenintate mai mult ca niciodata de la sfarsitul Razboiului Rece", a declarat premierul canadian, Stephen Harper. Ocuparea unor cladiri oficiale din mai multe orase din estul Ucrainei de catre barbati inarmati este "opera unor provocatori rusi trimisi de regimul (presedintelui Vladimir) Putin", a spus seful Guvernului canadian.

"Canada va lua masuri aditionale" pentru a izola Rusia pe plan economic si pe plan politic, a anuntat el.

Responsabili de tulburarile din estul Ucrainei sunt "acoliti" ai Moscovei care au "trecut granita" acestei tari dinspre Rusia, a acuzat la randul sau ministrul canadian de Externe, John Baird.

Exista "o paralela foarte evidenta si tulburatoare intre ceea ce se produce in estul Ucrainei si evenimentele care au dus la anexarea Crimeei", a afirmat el.

El a subliniat ca militanti prorusi sunt dotati cu arme care nu pot fi cumparate din "magazine". "Eu nu stiu pe cine Federatia Rusa crede ca minte atunci cand pretinde ca nu are nimic de-a face cu ei", a spus el. Baird a anuntat ca se va deplasa saptamana viitoare in Cehia, Slovacia, Polonia, Letonia si Estonia pentru a discuta despre escaladarea tensiunilor in Ucraina.

De la inceputul crizei ucrainene, Canada este unul dintre statele membre G7 cele mai virulente in riposta diplomatica impotriva Rusiei.

Canada, primul stat occidental care a recunoscut independenta Ucrainei, in 1991, a adoptat in martie, la fel ca aliatii sai americani si europeni, sanctiuni economice si privind interzicerea calatoriilor impotriva unor oficiali rusi de rang inalt care ar fi implicati in criza ucraineana.