Ultimatumul dat de guvernul ucrainean separatistilor pro-rusi de a preda armele si a incheia ocuparea cladirilor guvernamentale din orasul Slaviansk (est) a expirat luni dimineata, insa rebelii nu dau semne ca cedeaza, relateaza Reuters.

Marile orase din estul Ucrainei unde exista tensiuni (aprilie 2014)Foto: Google Maps

Un steag rusesc se afla inca pe cladirea politiei la ora 09.00 (termenul limita dat de guvern), una dintre cele doua cladiri ocupate de separtisti, in timp ce barbati mascati continuau sa faca baricade cu saci de nisip in fata acesteia.

  • Urmareste mai jos LIVETEXT desfasurarea evenimentelor din Ucraina

Ora 19.37: Utilizarea fortei impotriva demonstrantilor in estul Ucrainei ar putea declansa un razboi civil, a declarat pentru Reuters trimisul special al Rusiei la OSCE. Intre timp, manifestantii pro-rusi au preluat controlul asupra unor cladiri administrative in 9 orase din estul Ucrainei

Ora 18.30 Laurent Fabius: UE ar putea organiza saptamana viitoare un summit pentru a adopta noi sactiuni impotriva Rusiei

Ora 16.55: Kremlin: Vladimir Putin este “foarte ingrijorat” de situatia din Ucraina/ Putin a primit, din estul Ucrainei, “numeroase” apeluri la ajutor.

Ora 16.30 Separatistii au descins si in sediul politiei din orasul rusofon Gorlivka (provincia Donetsk), potrivit unui fotograf AFP. Cateva sute de persoane au luat cu asalt sediul politiei, aruncand pietre si dand foc la birouri.

Ora 16:15 Ucraina ar putea inchide granita cu Rusia, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Daniel Lubkivskyy, in cadrul unui briefing de presa la Kiev, informeaza Timpul.md citand agentia Unian.

Oficialul de la Kiev a mentionat ca pentru a recurge la acest gest, Ucraina are toate instrumentele necesare.

"Astazi noi vedem situatia tensionanta in sudul si estul Ucrainei. Avertizam Rusia sa nu treaca de acea linie rosie si sa isi ia agentii speciali, incetand provocarile. Acesta este mesajul nostru, apelul, cerinta", a spus Daniel Lubrivskii.

Ora 16.13: Unul dintre liderii insurgentilor prorusi de la Slavianska cerut luni ajutorul Rusiei si presedintelui Vladimir Putin pentru a lupta impotriva Guvernului proeuropean de la Kiev.

"Cerem Rusiei sa ne protejeze si sa nu permita un genocid al populatiei din Donbass (estul Ucrainei). Ii cerem presedintelui Putin sa ne ajute", a declarat Viaceslav Ponomarev, care a preluat controlul asupra primariei de la Slaviansk, in fruntea militantilor prorusi, potrivit AFP citat de Mediafax.

In contextul in care fortele loiale Kievului nu sunt vizibile in regiune, in pofida unui anunt oficial cu privire la o "operatiune antiterorista" in curs impotriva militantilor prorusi, Ponomarev a declarat ca autoritatile centrale au trimis luni "1.000 de mercenari si tancuri" pentru a prelua controlul asupra orasului Slaviansk, aflat de sambata sub controlul insurgentilor.

"Ne batem impotriva nazistilor", a declarat Ponomarev, indemnand populatia "sa nu intre in panica".

Ora 16.00: Presedintele Turcinov spune ca doreste ca ONU sa se alature operatiunii "antiteroriste" din estul Ucrainei.

Ora 13.33: Ministrul britanic de externe, William Hague: Nu este nicio indoiala ca Rusia se afla in spatele tensiunilor din Ucraina.

"Nu poate exista nicio indoiala reala ca ceea ce se intampla a fost planuit si infaptuit de Rusia. Nu cred ca afirmatiile Rusiei in care neaga implicarea au vreo urma de credibilitate", a spus Hague, cand a ajuns la intalnirea cu ministrii de externe ai tarile UE care are loc la Luxemburg.

Ora 13.20: Lavrov: Ipocrizia occidentalilor privind reactia fata de evenimentele din Ucraina depaseste limitele. "Ne putem aminti ca violenta de pe Maidan, soldata cu zeci de morti, a fost calificata ca democratie, in timp ce se vorbeste de terorism cand vine vorba de manifestatiile pasnice care au loc acum in sud-est", a declarat Lavrov.

Ora 12.50 Ministerul de externe al Germaniei: Rusia ar putea juca un rol din culise in estul Ucrainei

Ora 12.45. Cel putin 100 de separatisti pro-rusi au atacat sediul politiei in Horlivka (est).

Potrivit Reuters, imaginile transmise de televiziune arata mai multi raniti care primesc ingrijiri medicale intr-o ambulanta. Horlivka (reigunea Donetsk) are circa 300.000 de locuitori.

Vezi mai jos imagini LIVE din Horlivka:

Live streaming video by Ustream

Ora 12.36: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov: Regiunile vorbitoare de rusa din est trebuie sa fie implicati in scrierea constitutiei supusa unui referendum. Lavrov spune ca nu este in interesul Rusiei ca Ucraina sa se separe si a negat acuzatiile formulate de SUA si Ucraina potrivit carora Rusia a trimis agenti sub acoperire pentru a provoca in estul Ucrainei.

Lavrov a mai declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o intalnire cu omologul sau sudanez, ca asteapta explicatii privind informatiile aparute in media referitoare la o vizita a sefului CIA, John Brennan, in Kiev.

Ora 12.30: Turcinov a anuntat posibilitatea oganizarii unui referendum privind statutul Ucrainei in acelasi timp cu alegeri prezidentiale din 25 mai. ￯Nu suntem impotriva unui astfel de scrutin￯, a spus Turcinov, care considera ca ￯majoritatea ucrainenilor se vor pronunta pentru o tara indivizibila, independenta, democratica si unita￯.

La randul lor, separatistii din est cer organizarea unui referendum pentru reunificarea cu Rusia sau pentru ￯federaliarea tarii￯.

Ora 11.50 Turcinov spune ca va incepe o operatiune anti-terorista impreuna cu armata, iar regiunea Donbas va fi stabilizata curand.

Ora 11:45 Baricade pe strazile din Slaviansk, luni dimineata - VIDEO:

Ora 11:25 Situatia in Donetsk, in fata cladirilor ocupate de protestatari:

Ora 11.05: Presedintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a recunoscut legitimitatea presedintelui interimar Oleksandr Turcinov.

Ora 11:00 Imagine din fata cladirii Consiliului Municipal din Slaviansk:

Ora 10:45 Scolile si gradinitele sunt inchise luni in Slaviansk, iar mare parte din locuitorii orasului stau in casa.

Ora 10.20: Secretarul-general NATO, Anders Fogh Rasmussen: Rusia duce un razboi propagandistic in Ucraina si se comporta precum un adversar al NATO.

Rasmussen a reamintit ca Rusia a masat "in apropierea frontierei cu Ucraina zeci de mii de soldati pregatiti de lupta" si a acuzat Moscova ca in acest timp duce un "razboi propagandistic nemaivazut de la sfarsitul Razboiului Rece".

Intr-un articol publicat in editia de luni a cotidianului danez Politiken, citat de agentia EFE si Agerpres, Rasmussen scrie ca in acest moment Rusia are de ales intre doua optiuni: ori renunta sa-i acuze pe altii pentru propriile ei actiuni, isi retrage trupele si isi respecta din nou obligatiile internationale si incepe sa-si recastige credibilitatea, ori se va va confrunta 'cu o izolare tot mai mare pe plan international'. Dar aceasta a doua optiune 'nu este in interesul nimanui si ea va face ca lumea noastra sa devina mai periculoasa si imprevizibila', avertizeaza el.

Ora 10.10: SUA: Rusia foloseste aceleasi tactici in orasele din est ca si in Crimeea. Potrivit Departamentului de Stat, Rusia incearca sa "alimenteze separatismul, sa submineze suveranitatea Ucrainei si sa preia controlul in tara vecine, in contraventie cu obligatiile Rusiei in litera dreptului international."

Departamentul de Stat afirma ca guvernul "legitim" din Ucraina continua sa arate retinere si ca a folosit forta "doar cand siguranta publica era in pericol si incercarile de a rezolva situatia prin dialog esuasera".

Ora 10:05 In Dontesk:

Ora 10.00 Situatia este calma la Slaviansk, niciun zgomot de lupta nu a fost auzit luni dimineata (AFP)

--------

Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere, sustine ca Ucraina a intrat in razboi civil.

Potrivit AFP, reuniunea Consiliului de securitate a ONU, convocata de urgenta duminica noapte, s-a transformat intr-un dialog al surzilor intre Occident si Rusia. Puterile occidentale acuza Moscova ca orchestreaza tensiunea in estul Ucrainei, in timp ce Moscova pune in garda Kievul sa "inceteze folosire fortei impotriva poporului ucrainean".

Reuniunea fusese solicitata de Rusia, dupa declaratiile presedintelui interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, care a anuntat "o operatiune antiterorista de mare anvergura" impotriva insurgentilor armati pro-rusi.xxxx