Australia se pregateste sa trimita un robot subacvatic in cautarea epavei avionului Boeing 777 Malaysia Airlines disparut in 8 martie in sudul Oceanului Indian, au anuntat luni autoritatile, dezvaluind ca o pelicula de carburant a fost detectata in zona de cautare, scrie AFP.

Nava Ocean Shield va inceta luni operatiunile pentru detectarea semnalelor de la cutiile negre ale apartului "si va fi trimis un vehiculul subacvatic de tip Bluefin- 21, cat mai curand posibil ", a declarat coordonatorul operatiunilor de cautare, la o conferinta de presa.

Bluefin 21 este creat astfel incat sa poata supraveghea fundul marilor si al oceanelor si este dotat cu camere video.

Ultimul semnal acustic care ar fi putut veni de la cutiile negre a fost capturat acum sase zile, a spus oficialul.

"Nu am mai detectat niciun semnal de sase zile si este, probabil timpul sa mergem sub apa", a adaugat acesta.

Emitatorii cutiilor negre au teoretic o durata de viata de treizeci de zile, astfel incat probabil s-au oprit. Dar, nava Ocean Shield a detectat duminica seara o pelicula de combustibil in zona unde au fost detectate semnale acustice acum mai mult de o saptamana, a declarat Angus Houston.

Doi litri de carburant au fost colectati si vor fi analizati, dar rezultatele nu vor fi cunoscute decat peste mai multe zile, a spus Huston, precizand ca nu pare ca acest combustibilul ar proveni de a un vapor.