Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut duminica Rusiei sa-si inceteze actiunile de destabilizare in Ucraina si a avertizat impotriva oricarei ingerinte militare, transmite AFP.

"Sunt extrem de ingrijorat de noua escaladare a tensiunilor si de violentele concertate din estul Ucrainei", a declarat el intr-un comunicat.

Anders Fogh Rasmussen a denuntat "reaparitia unor barbati mascati, cu arme rusesti si uniforme rusesti fara insemne, ca si in timpul anexarii Crimeei", iar "aceasta este o evolutie grava", a afirmat el.

"Fac apel la Rusia sa calmeze tensiunile si sa-si retraga numeroasele trupe, in principal fortele speciale prezente in zonele din apropierea frontierei cu Ucraina", a transmis Rasmussen.

"Orice noua ingerinta militara, indiferent sub ce pretext, va avea drept consecinta o si mai mare izolare a Rusiei pe scena internationala", a avertizat el.

Guvernul ucrainean pro-european, confruntat cu insurectii armate pro-ruse ce ridica temeri privind o dezmembrare a tarii, a declansat duminica o operatiune "antiterorista" de recucerire, care s-a soldat cu "morti si raniti", potrivit ministrului de Interne, Arsen Avakov.

UE face apel la Kiev sa dea dovada de retinere in operatiunile sale de securitate

Uniunea Europeana a somat duminica Rusia sa inceteze orice tentative de destabilizare in Ucraina si a invitat autoritatile ucrainene sa continue sa dea dovada de retinere in operatiunile declansate pentru restabilirea autoritatii lor, informeaza AFP.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a transmis intr-un comunicat ca este "serios ingrijorata de actiunile intreprinse de barbati inarmati si de grupari separatiste in diverse orase din estul Ucrainei".

Catherine Ashton a invitat din nou Rusia sa "respecte integritatea teritoriala a tarii", sa "isi retraga trupele masate la frontiera si sa inceteze orice operatiune ce vizeaza destabilizarea Ucrainei".

In acelasi timp, reprezentanta diplomatiei UE a invitat autoritatile ucrainene sa "continue sa dea dovada de retinere in operatiunile intreprinse pentru a-si restabili autoritatea".

Catherine Ashton si-a exprimat speranta ca reuniunea programata sa aiba loc la 17 aprilie, la Geneva, cu secretarul de stat american John Kerry si ministrii de externe rus si ucrainean, Serghei Lavrov si Andrii Descita, va permite stabilizarea situatiei.

Ministrii de externe ai UE se vor reuni luni, la Luxemburg, pentru a decide ce eventuale noi actiuni se impun in urma acestei escaladari a tensiunilor in Ucraina si pentru a evalua consecintele amenintarii Rusiei privind sistarea livrarilor de gaz catre Ucraina.