Rusia intentioneaza sa construiasca o baza permanenta pe Luna, de unde ar putea lansa misiuni spre Marte sau spre asteroizi, afirma vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabil de Afaceri militare si de Industria aerospatiala, conform postului Vocea Rusiei, citat de Mediafax.

"Luna nu este un punct intermediar in cursa spatiala, este un obiectiv separat si autonom. Ar fi destul de ilogic sa efectuam zece-douazeci de curse pe Luna, dupa care sa strangem totul si sa mergem separat pe Marte si pe asteroizi. Acest proces (misiunea selenara - n.red) are un inceput, dar nu are un sfarsit: vom merge pe Luna pentru o misiune permanenta", afirma Rogozin intr-un articol publicat in Rosiskaia Gazeta, cotidianul oficial al Guvernului rus.

Agentia spatiala rusa (Roscosmos) a lansat un proiect pentru construirea unei nave spatiale destinata misiunilor pe Luna si a unei rachete de transport.

Prima misiune selenara, Luna-25, ar urma sa fie lansata in anul 2016, fiind vizat Polul sud al Lunii. Urmatoarele doua misiuni vor include plasarea unui satelit pe orbita Lunii, in 2018, si a unei sonde care sa localizeze rezerve de apa inghetata, in 2019. Pana in anul 2040, Rusia spera sa instaleze o baza permamenta pe Luna.

In opinia lui Rogozin, Luna este singura sursa realista de a obtine apa, minerale si alte resurse in spatiul cosmic, pentru lansarea unor misiuni spatiale de anvergura mai mare.

"Nu trebuie sa ne fie teama sa visam, sa ridicam stacheta cat se poate de sus, pentru dezvoltarea noastra. Rusia are tot ce trebuie pentru noi progrese remarcabile in domeniul aerospatial. Trebuie doar sa invatam sa combinam idealismul cu pragmatismul in scopul organizarii in mod adecvat a proiectelor", a explicat Rogozin.