Compania ucraineana de stat Naftogaz a suspendat platile la gaz catre Rusia pana la terminarea discutiilor pe tema pretului cerut autoritatilor de la Kiev de gigantul rus de stat, Gazprom, a anuntat sambata presedintele executiv al firmei ucrainene, Andrei Kobolev, potrivit Reuters.

Rusia a marit recent preturile la gazul vandut Kievului, invocand datoriile pe care autoritatile tarii vecine le au catre Moscova - 2,2 miliarde de dolari. Totodata, Moscova a criticat faptul ca Kievul nu si-a platit la timp factura scandenta.

Gigantul energetic Gazprom a ridicat pretul la gazul vandut Ucrainei la 485 dolari per 1000 metri cubi, de la 268 dolari, argumentand ca Kievul nu mai este eligibil pentru diferite reduceri.

"Problema rambursarii datoriei este direct legata de mentinerea preturilor la gaze la nivelul" inceputului de an, a declarat Kobolev pentru saptamanalul Zerkalo Nedely, referindu-se la pretul initial de 268 dolari per 1000 metri cubi.

"Nu vedem niciun motiv pentru a revizui pretul. Consideram ca pretul de aproape 500 dolari ca nefiind unul de piata, ca fiind nejustificat si inacceptabil. In consecinta, am suspendat platile pentru perioada negocierilor de pret", a explicat Kobolev.