Iranul considera "ilegal" refuzul Statelor Unite de a-i oferi viza de intrare pe teritoriul american ambasadorului iranian la Natiunile Unite, precizand ca diplomatul va fi mentinut in aceasta functie in pofida contestatiilor Washingtonului, transmite BBC, potrivit Mediafax.

"Decizia Statelor Unite este regretabila", a declarat Hamid Babaei, purtatorul de cuvant al Misiunii iraniene la Natiunile Unite.

"Nu intentionam sa numim alta persoana in functia de ambasador la ONU", a spus Abbas Araqchi, adjunctul ministrului iranian de Externe.

Statele Unite nu ii vor oferi viza de intrare pe teritoriul american noului ambasador al Iranului la Natiunile Unite, astfel ca acesta nu va putea ajunge la New York, unde este sediul ONU, a comunicat Casa Alba. "Am informat Natiunile Unite si Iranul ca nu ii vom oferi viza domnului Aboutalebi", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Presedintiei Statelor Unite.

Statele Unite contesta numirea diplomatului Hamid Aboutalebi in functia de ambasador al Iranului la Natiunile Unite, din cauza presupusului rol al acestuia in luarea de ostatici de la ambasada americana din Teheran, in anul 1979. "Numirea facuta de Iran pentru postul de ambasador la ONU nu este viabila", a comunicat Presedintia Statelor Unite, subliniind ca desemnarea lui Aboutalebi este "extrem de ingrijoratoare".

Senatul Statelor Unite a adoptat o rezolutie care ar bloca intrarea lui Hamid Aboutalebi pe teritoriul Statelor Unite daca acesta ar vrea sa mearga la sediul ONU din New York.

Washingtonul afirma ca Hamid Aboutalebi a facut parte din grupul de studenti musulmani care au luat ostatici 52 de americani, 444 de zile, in sediul ambasadei SUA din Teheran, incepand din 1979. Hamid Aboutalebi sustine ca nu a facut parte din grupul care a organizat luarea de ostatici din anul 1979, explicand ca el a fost chemat ulterior pentru a fi translator in negocieri.