Separatisti inarmati au preluat controlul, sambata, asupra unui oras din estul Ucrainei, autoritatile de la Kiev anuntand ca au pregatit trupe pentru a raspunde la ceea ce au denuntat a fi un "act de agresiune din partea Rusiei". Militantii pro-rusi au ocupat mai multe cladiri oficiale la Slaviansk, oras situat la circa 150 km de granita cu Rusia, si au ridicat baricade pe drumurile de intrare in localitate. La Kramatorsk, circa 80 km spre nord, persoane inarmate au ocupat sediul politiei, dupa ce au deschis focul. Cladiri guvernamentale din mai multe alte orase din regiunile Donetsk si Luhansk au fost atacate, Washingtonul afirmand ca aceste actiuni amintesc de evenimentele care au precedat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.

Steagul Rusiei, arborat pe cladirea politiei din SlavianskFoto: Captura YouTube
  • Vezi mai jos firul evenimentelor de sambata

---------------------

Ora 01:00 Separatistii pro-rusi au ocupat sediul politiei din Kramatorsk, dupa ce au deschis focul

Militanti pro-rusi inarmati cu arme automate au preluat controlul, sambata seara, asupra sediului politiei din orasul estic Kramatorsk, situat la circa 150 de kilometri de granita cu Rusia.

O trupa militara organizata, formata din peste 20 de barbati care purtau acelasi echipament militar si aveau asupra lor arme automate, au luat cu asalt cladirea in jurul orei 20.00, ei sosind cu cel putin doua autobuze, au relatat martori citati de Reuters.

Imagini video ii arata pe acestia primind ordine de la un comandant si tragand cu armele automate in timp ce se apropiau de cladire.

Ora 00:50 Vicepresedintele american Joe Biden va merge la Kiev, pentru a arata sprijinul SUA pentru unitatea Ucrainei - Casa Alba

Vicepresedintele american Joe Biden se va deplasa pe 22 aprilie la Kiev, pentru a se intalni cu oficiali guvernamentali si reprezentanti ai societatii civile, inaintea alegerilor prezidentiale ucrainene din luna mai, a anuntat sambata Casa Alba, potrivit Reuters.

"Vicepresedintele va sublinia sprijinul puternic al Statelor Unite pentru o Ucraina unita si democratica, ce isi ia propriile decizii cu privire la viitorul sau", a informat Casa Alba intr-un comunicat.

Ora 23:50 Casa Alba se declara "foarte ingrijorata" de atacurile separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei si avertizeaza Rusia cu privire la orice noua actiune militara in Ucraina

La randul sau, Casa Alba a avertizat sambata Rusia cu privire la orice noua actiune militara in Ucraina, dupa ce separatisti inarmati au ocupat cladiri guvernamentale in orase din estul tarii, administratia americana afirmand ca situatia aminteste de ce s-a intamplat recent in Crimeea.

"Suntem foarte ingrijorati de campania concertata pe care o vedem desfasurata astazi in estul Ucrainei de catre separatisti pro-rusi, aparent cu sprijin din partea Rusiei, care incita la violenta si sabotaj si incearca sa submineze si sa destabilizeze statul ucrainean", a declarat Laura Lucas Magnuson, purtatoare de cuvant pentru Consiliul de securitate nationala al Casei Albe, potrivit Reuters.

"Am vazut asa-numite actiuni de protest similare si in Crimeea inainte ca Rusia sa pretinda anexarea", a mai spus ea intr-un comunicat.

"Cerem presedintelui Vladimir Putin si guvernului sau sa inceteze toate eforturile de destabilizare a Ucrainei si avertizam impotriva oricarei noi interventii militare", a transmis aceasta.

Ora 23:40 Rusia spune ca o actiune armata a Ucrainei ar ameninta negocierile de pace

Rusia a avertizat sambata Statele Unite ca orice actiune armata a autoritatilor ucrainene in estul tarii ar submina eforturile pentru o solutionare diplomatica a conflictului si ar pune in pericol planificatele negocieri de pace, relateaza Reuters.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis acest avertisment in cursul unei convorbiri telefonice initiate de secretarul de Stat american, John Kerry, care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la rolul Rusiei in "incitarea" turbulentelor din estul Ucrainei, a informat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

Lavrov a mai afirmat ca Ucraina "isi demonstreaza incapacitatea de a-si asuma raspunderea pentru soarta tarii".

Potrivit lui, orice utilizare a fortei impotriva vorbitorilor de limba rusa in estul Ucrainei "ar submina potentialul de cooperare... inclusiv desfasurarea reuniunii cvadripartite programate sa aiba loc la Geneva", pe 17 aprilie, intre Rusia, Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana.

Ora 20:45 Ucraina considera atacurile separatistilor pro-rusi in estul tarii drept un "act de agresiune al Rusiei", afirma ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, potrivit Reuters.

"Unitatile ministerelor Apararii si de Interne pun in aplicare un plan operational de raspuns", a spus Avakov intr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, in mai multe orase din estul tarii au loc lupte, in special la Kramatorsk, in provincia Donetsk, unde "persoane necunoscute au deschis focul asupra administratiei locale". "Politia a ripostat. Schimburile de focuri continua", a adaugat el.

La Krasny Liman, tot in provincia Donetsk, "combatanti inarmati" au atacat politia cu "arme de fabricatie ruseasca AK100, aflate doar in dotarea fortelor armate ruse", potrivit ministrului.

"Autoritatile ucrainene considera evenimentele de astazi drept o agresiune externa a Federatiei Ruse", a mai scris ministrul pe Facebook, fara a mentiona daca exista victime in urma acestor confruntari, noteaza AFP.

Ora 20:00 Presedintele ucrainean a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului national de securitate

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turchinov, a convocat sambata seara o reuniune de urgenta a Consiliului national de securitate, dupa ce separatistii pro-rusi au preluat controlul asupra unor cladiri guvernamentale in orasul estic Slaviansk.

"La ora 21.00, va avea loc o sedinta a Consiliului national de securitate si aparare, din cauza situatiei din estul tarii", a declarat o purtatoare de cuvant a presedintelui, potrivit Reuters.

Ora 19:20 Separatistii pro-rusi au instituit puncte de control in jurul orasului Slaviansk

Separatistii pro-rusi, inarmati cu pusti automate, au instituit puncte de control pe drumurile de intrare in orasul estic Slaviansk, potrivit unui martor citat de Reuters.

Barbati mascati, purtand o combinatie de haine civile si militare, verificau masinile aflate in trecere inainte de a le permite sa treaca de baricadele construite din cauciucuri si saci de nisip pe drumurile care duc in oras, dinspre Donetsk si Luhansk, a relatat martorul.

Un steag rus flutura la unul dintre aceste puncte de control, in timp ce un steag separatist negru-albastru-rosu flutura deasupra unui alt post de control.

Ora 17:53 Seful diplomatiei ruse a calificat drept "inadmisibile" amenintarile Kievului de a lansa un atac asupra manifestantilor pro-rusi din estul tarii. (AFP)

In cadrul unei convorbiri telefonice avute cu omologul ucrainean, Serghei Lavrov a aratat ca "partea rusa a evidentiat responsabilitatea autoritatilor actuale de la Kiev de a impiedica orice incercare de a recurge la forta in sudul si sud-estul Ucrainei", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Moscova.

"Amenintarile permanente ale Kievului de a lansa un atac asupra cladirilor ocupate de manifestanti in Donetsk si in Lugansk sunt inadmisibile", a adaugat Lavrov

Ora 17:35 Seful politiei regionale din Donetsk a demisionat sambata, raspunzand solicitarii protestatarilor pro-rusi. (Reuters)

"In concordanta cu solicitarile voastre, imi dau demisia", le-a spus seful politiei, Kostantin Pozhydayev, protestatarilor.

Ora 16:25 Manifestanti pro-rusi inarmati cu bate au reusit sa patrunda sambata dupa-amiaza in sediul politiei din Donetsk, cel mai mare oras din estul Ucrainei, a constatat un jurnalist AFP.

Cele circa 200 de persoane nu au intampinat rezistenta. La fata locului erau cativa zeci de membri ai trupelor anti-revolta, trimis sa protejeze cladirea, insa acestia au fost vazuti arborand panglici colorate in portocaliu cu negru (cunoscute sub numle de panglica Sf. Gheorghe), culorie partizanilor Rusiei.

Martori citati de Reuters au declarat ca steagul separatist a inlocuit steagul Ucrainei pe cladirea politiei din Donetsk.

Militantii pro-rusi au lansat sambata o noua ofensiva coordonata asupra obiectivelor simbolice din estul rusofon al Ucrainei.

Ora 15:47 Militantii pro-rusi au intrat in posesia a cel putin 400 de pistoale si 20 de arme automate, aflate in comandamentul de politie din Slaviansk pe care il ocupa la ora actuala, a anuntat sambata politia ucraineana. (Reuters)

"Tinta a fost sa puna mana pe arme", se arata intr-o declaratie a politiei din capitala tarii, Kiev. "Dau aceste arme participantilor la protestele din Slaviansk", sustin autoritatile

Cu toate acestea, un fotograf Reuters aflat in apropierea cladirii comisariatului din Slaviansk precizeaza ca nu i-a vazut pe atacatori impartind arme.

Ora 15:30 Ministrul interimar de Externe de la Kiev a cerut sambata Rusiei sa inceteze ceea ce el a numit "actiunile provocatoare" ale agentilor sai in Ucraina estica. (Reuters)

Andrii Descita aprecizat ca a avut o convorbire telefonica cu omologul rus Serghei Lavrov.

Rusia neaga ca ar acorda vreun sprijin militantilor care au ocupat de o saptamana mai multe cladiri din estul fostei republici sovietice, incurajati de recenta anexarea a Crimeei de catre Moscova.

Ora 15:17 Dupa ce persoane inarmate au preluat sambata dimineata controlul unui comisariat de politie din orasul Slaviansk, din Ucraina estica rusofona, militantii prorusi au ocupat o a doua cladire din orasul estic Slaviansk, care gazduieste departamentul local al Serviciilor de Securitate ucrainene (SBU), a anuntat politia ucraineana, citata de Reuters.

Cel putin 20 de militanti inarmati au preluat controlul in cursul diminetii cladirea politiei din localitate. "Acelasi grup a ocupat cladirea SBU din Slaviansk", Donetsk, a anuntat politia regionala.

--------------------

Mai multe persoane necunoscute inarmate au preluat controlul asupra unui comisariat de politie din orasul Slaviansk, din Ucraina estica rusofona, a anuntat sambata dimineata pe Facebook ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, potrivit AFP.

"Oameni inarmati in tinuta de camuflaj au preluat comisariatul din Slaviansk. Reactia va fi una in forta", a scris ministrul Avakov, fara a oferi alte detalii despre atacatori.

"Asta face diferenta intre protestatari si terroristi", sustine oficialul ucrainean.

Inregistrarea video de mai jos suprinde momentul in care barbatii inarmati, cu fetele acoperite, patrund in sediul politiei din Slaviansk (via Kyiv Post)

Slaviansk este un oras cu circa 100.000 de locuitori, situat in provincia Donetsk, care se invecineaza cu Rusia.

Ministrul, care a sosit vineri seara la Donetsk, a postat ulterior un un comentariu pe site-ul de socializare aratand ca "trupele speciale au fost trimise la Slaviansk".

Insurgentii pro-rusi au ocupat de mai bine de o saptamana cladiri publice din Donetsk si Lugansk, doua dintre marile orase din estul Ucrainei.

Acestia cer alipirea la Rusia, sau cel putin un referendum pentru o mai mare autonomie regionala.

Un purtator de cuvant al politiei locale a declarat pentru Reuters ca agresorii nu au facut publica nicio solicitare si nu si-au dezvaluit identitatea

Vineri, termenul pentru eliberarea sediilor ocupate abuziv impus protestatarilor de catre autoritatile de la Kiev a expirat, ins anu exista semne ca politia ucraineana va interveni sa ii scoata cu forta din cladiri.

"O voi spune din nou: cei care vor dialog (...), vor avea dialog si vom cauta solutii. Cei care se inarmeaza, dau foc la cladiri, impusca oameni, trag in politie, terorizeaza cu bate si masti, acestia vor primi un raspuns pe masura", a mai scris Avakov pe Facebook.

Premierul interimar Arseni Iatseniuk a mers si el vineri la Donetsk pentru a incerca sa gaseasca o solutie la criza. Seful guvernului de la Kiev nu a avut contact direct cu insurgentii. Iatseniuk a aratat, totodata, ca aceasta criza ar trebui rezolvata prin mijloace pasnice.